Młynki

Chili z solą morską

MŁYNEK

Chili z solą morską Prymat w młynku to wyjątkowe połączenie cenionych przypraw w nowej kompozycji. Dobrze znany smak soli, niezastąpionego składnika w kuchni, został wzbogacony o pikantny akcent. Dzięki odpowiednio ustalonym proporcjom chili z solą morską to mieszanka, która ma niezwykłe właściwości obu składników – świeżej w smaku soli morskiej i najsłynniejszej z pikantnych papryczek, czyli papryczki chili. To właśnie wygodne zamknięcie tych dwóch przypraw w jednym młynku sprawi, że będziecie mieć ją zawsze pod ręką, a przyrządzana potrawa zyska zarówno słony, jak i pożądanie pikantny smak. Jeśli poszukujecie podobnych połączeń smakowych, z pewnością przypadnie Wam do gustu połączenie soli morskiej z pieprzem, dzięki której nie będziecie musieli dodawać osobno soli i pieprzu.

Gramatura: 60 g

Czy wiesz, że...

Papryka krzewiasta zwana chili pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej oraz z Indii Zachodnich i wysp Morza Karaibskiego. Jest uprawiana od tysięcy lat. Dzięki Hiszpanom została rozpowszechniona na całym świecie. Z kolei sól morska jest uzyskiwana podczas odparowywania morskiej wody pod wpływem ciepła słonecznego. Wytwarza się naturalnie, ale jej produkcja na dużą skalę przebiega w specjalnie skonstruowanych odparownikach. Im wyższa temperatura, w której sól jest odparowywana, tym bielsza jest jej barwa.

Zastosowanie

Chili z solą morską Prymat w młynku to przyprawa, która nada potrawom nie tylko szczególny smak, ale także wyjątkową barwę. Idealnie pasuje na przykład do białych sosów, które dzięki niej nabiorą apetycznego koloru. Użyjemy jej również do przyprawiania dań z fasoli, potraw mięsnych, gulaszów, zup, ryb, owoców morza, a także wszystkich potraw na słono, którym chcemy dodać pikantnej nutki.

Warto wiedzieć

Zarządzaj plikami cookies