Młynki

Sól morska z pieprzem

MŁYNEK

Sól morska z pieprzem Prymat w młynku to połączenie dwóch najbardziej podstawowych przypraw. Nic więc dziwnego, że znajduje bardzo szerokie zastosowanie. Często w przepisach znajdujemy wskazówkę: „Doprawić pieprzem i solą do smaku”. Teraz możemy to zrobić za jednym razem, używając poręcznego i wygodnego w użyciu młynka.

Gramatura: 80 g

Czy wiesz, że...

Sól morska jest uzyskiwana podczas odparowywania morskiej wody pod wpływem ciepła słonecznego. Wytwarza się naturalnie, ale jej produkcja na dużą skalę przebiega w specjalnie skonstruowanych odparownikach. Im wyższa temperatura, w której sól jest odparowywana, tym bielsza jest jej barwa. Z kolei pieprz niegdyś ceniono równie wysoko jak złoto. Był tak cenną przyprawą, że Anglicy do aromatyzowania potraw ziołowych zaczęli wykorzystywać substytuty tej przyprawy. Zapotrzebowanie na pieprz stało się impulsem do odkrycia morskiej drogi na Wschód przez Vasco da Gamę. Pieprz jest pnączem rosnącym głównie w południowej i południowo-wschodniej Azji. Osiąga 15 metrów długości, jest mocno rozgałęziony, bardzo elastyczny i ma jajowate lub sercowate liście. Jego zwisające kłosowate kwiatostany mają 8-10 centymetrów długości. Owoce są wielkości grochu, początkowo zielone, gdy dojrzeją – czerwonawe. Pieprz można rozmnażać tylko wegetatywnie. Kwitnie cały rok i stale ma dojrzewające owoce. Pieprz czarny zbierany jest z niedojrzałych zielonych owoców, które poddawane są procesowi fermentacji, a następnie suszeniu w słońcu, gdzie stają się czarne, twarde i bardziej pomarszczone niż inne postaci pieprzu.

Zastosowanie

Sól morska z pieprzem Prymat w młynku to mieszanka o wszechstronnym zastosowaniu. Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, zupami oraz sosami. Dzięki niej codzienne dania nabierają wyrazistego smaku.

Zarządzaj plikami cookies