Młynki

Pieprz kolorowy

MŁYNEK

Pieprz kolorowy Prymat w młynku stanowi starannie dobraną mieszankę czarnego, białego, zielonego i różowego pieprzu. Najbardziej intensywny smak wydzielany jest zaraz po zmieleniu. Pieprz kolorowy Prymat w młynku to kompozycja ostrzejszych i łagodniejszych nut smakowych, które zadowolą najbardziej wymagających smakoszy. Atrakcyjna forma młynka nie tylko świetnie prezentuje się na kuchennym stole, ale posiada także walor praktyczny, gdyż pozwala na idealne odmierzenie pożądanej ilości pieprzu.

Pieprz zielony jest tym najbardziej niedojrzałym ziarenkiem pieprzu wśród wszystkich innych. Po zerwaniu jest mrożony, a następnie suszony w bardzo niskiej temperaturze. W smaku jest nieco delikatniejszy niż pieprz czarny. Może stanowić również element dekoracyjny dań;

Pieprz czarny zrywany jest szybko, następnie jest gotowany i suszony, dlatego też szybko się marszczy i czernieje. Jest najbardziej popularną przyprawą w kuchni;

Pieprz różowy swoje zabarwienie zawdzięcza moczeniu w occie lub solance tuż po zerwaniu. W smaku jest zbliżony do pieprzu czarnego ale charakteryzuje się głębszym, żywicznym aromatem. Swoim pięknym kolorem wzbogaca wiele dań;

Pieprz biały zrywa się najpóźniej, a zaraz po moczony jest w wodzie, a następnie suszy do uzyskania białego koloru;

W przyprawie Pieprz kolorowy Prymat znajdziecie mieszankę wszystkich rodzajów, dzięki którym Wasze dania nabiorą niepowtarzalnej ostrości.

Gramatura: 40 g

Czy wiesz, że...

Owoce pieprzu są początkowo zielone, później czerwone, aż w końcu czarne. Pieprz zielony reprezentuje najwcześniejszą formą dojrzewania, dzięki czemu jego smak jest delikatny i odświeżający. Ziarna czerwone są już w pełni dojrzałe i charakteryzują się bardziej pikantnym smakiem niż zielone. Czarny pieprz powstaje podczas procesu fermentacji i suszenia owocu pieprzu zielonego. Charakteryzuje się najostrzejszym smakiem i najbardziej intensywnym aromatem. Ziarna białe powstają najdłużej, gdyż stanowią dojrzałą formę owocu pieprzu czarnego. Są namaczane w wodzie, a następnie usuwa się zewnętrzną część ich owocni. Otrzymane szare pestki są poddawane suszeniu aż do momentu uzyskania żółtawobiałego koloru. Pieprz biały jest mniej palący niż pieprz czarny, charakteryzuje się również bardziej subtelnym smakiem.

Zastosowanie

Pieprz kolorowy Prymat w młynku polecany szczególnie do pieczonych, smażonych oraz grillowanych ciemnych mięs, np. wołowiny czy dziczyzny. Świetnie nadaje się także do sałatek, zup, warzyw i makaronów. Jest to więc przyprawa o uniwersalnym zastosowaniu. Ze względu na szeroką gamę ostrości różnych kolorów pieprzu, nadaje ona potrawom oryginalny charakter. Posiada najlepsze walory smakowe i aromatyczne, gdy jest świeżo zmielony.

Warto wiedzieć

Zarządzaj plikami cookies