Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejSól jest jedną z najczęściej używanych i jednocześnie najbardziej podstawowych przypraw. Znajdziemy ją praktycznie w każdym polskim domu. Odkąd pojawiła się w naszej kulturze kulinarnej zmieniła oblicze smaku przygotowywanych dań na zawsze.
Niektórym może się wydawać, że sól jest po prostu słona. Prawda jest jednak taka, że tę popularną przyprawę można aromatyzować na różne sposoby uzyskując niesamowite efekty kulinarne. Warto wiedzieć, że na smak tego naturalnego minerału, jakim jest sól, składają się nie tylko miejsce pochodzenia, ale i sposób w jaki się ją produkuje. Wyróżniamy różne gatunki, które między sobą charakteryzują się odmienną strukturą kryształu, kolorem, czystością oraz skalą intensywności smaku. Jednak to nie wszystko, ponieważ jako minerał niemal bezwonny łatwo przejmuje aromaty i smaki innych przypraw. Dlatego też sól z powodzeniem można samodzielnie aromatyzować i łączyć w przeróżne kombinacje smakowe.
Sól nie musi być biała – w zależności od tego skąd pochodzi, jak powstała i jakie domieszki minerałów posiada może mieć różne barwy – od białej, poprzez żółtą, po czerwoną, różową i fioletową, aż po czarną. W przyrodzie istnieje kilkadziesiąt odmian soli, które zmieniają kolor pod wpływem zawartych w niej pierwiastków.
Sole różowe
Sól himalajska różowa - Znana jest jako najczystsza z soli, ponieważ datowana jest jeszcze na czasy ery jurajskiej – minerały w niej zawarte nadają jej różową barwę. Ma delikatny, słodkawy smak dlatego najczęściej dodawana jest do surowych warzyw, ryb czy tatara. Sól himalajska bardzo często wykorzystywana jest również do dekoracji potraw. Stosowana jest nie tylko jako przyprawa, ale również materiał do wyrobu np… talerzy.
Peruwiańska różowa - Wydobywana ręcznie z prawie 3000 metrów w Andach peruwiańskich z zachowaniem tradycyjnych inkaskich metod. Wydobywa się ją z naturalnego zbiornika utworzonego przez wilgoć. Ma różowy kolor, a w smaku jest lekko wilgotna. Pasuje do potraw mięsnych
Boliwijska różowo-pomarańczowa - Wydobywana w Boliwii w Andach na głębokości prawie 4 km z otwartego obszaru, który jest pozostałością morskiego basenu na tych terenach. Nosi nazwę „Mirror”, czyli lustro – którą zawdzięcza efektowi lustra powstającego z wysokiego stężenia minerałów. Jest bardzo intensywna w smaku.
Sole czarne
Cypryjska czarna - Pochodzi z wybrzeży Cypru, a swój kolor zawdzięcza związkowi z węglem drzewnym. Ma wyjątkowy kształt – ziarenka przypominają drobne piramidki. Świetnie przyprawy ryby lub potrawy warzywne.
Hawajska czarna - zawiera aktywny węgiel, który powstaje ze spalonych skorup kokosów. Świetnie wzbogaci smak zimnego napoju. Odmiana Black Lava z Molokai swój kolor zawdzięcza z kolei lawie wulkanicznej. Zawiera wiele cennych minerałów, a jej smak wzbogaca szczególnie ryby z grilla.
Sole czerwone
Hawajska czerwona - Z domieszką pyłu wulkanicznego. Czerwona sól Alaea również z Hawajów zawiera czerwoną glinkę, która odkłada się na brzegach Hawajów. Wysoki poziom żelaza powoduje, że sól ma kolor czerwony. Smak tej soli jest bardzo intensywny, dlatego najlepiej smakuje z czerwonym mięsem, np. z jagnięciną.
Australijska czerwona - Pozyskuje się ją z wody australijskiej rzeki Murray, w miejscu w którym wpada do morza. Ma oryginalny smak, dlatego pasuje do potraw pieczonych. Swój czerwony kolor zawdzięcza zawartości karotenu pochodzącego z glonów. Można ją kupić w postaci płatków podobnych do płatków kukurydzianych.
Sole szare
Francuska szara – sel gris - Określa się tym mianem wilgotną nieoczyszczoną sól z rejonu atlantyckiego wybrzeża Francji. Występuje bardzo rzadko i tylko w miesiącach letnich. Swój kolor zawdzięcza ciągłemu poddawaniu działaniu wiatru, dzięki czemu nie następuje proces oczyszczenia. Pasuje do różnego rodzaju potraw.
Sól niebieska irańska - Wydobywana ze starych kopalni Iranu – swój kolor zawdzięcza zawartości sylwinu. Często wykorzystywana jako dekoracja. Jest bardzo czysta i pochodzi z naturalnych irańskich złóż.
Sól fioletowa indyjska - Wydobywana z kopalni w Indiach, wspomaga trawienie. Stosuje się ją również w mieszankach przypraw indyjskich. W związku z wysokim stężeniem siarki zawiera sól ta ma niezbyt przyjemny zapach, który po ugotowaniu znika.
Sól jest jedną z najczęściej używanych i jednocześnie najbardziej podstawowych przypraw. Znajdziemy ją praktycznie w każdym polskim domu. Odkąd pojawiła się w naszej kulturze kulinarnej zmieniła oblicze smaku przygotowywanych dań na zawsze.
Tak zwane sole smakowe, bo o nich mowa, często stanowią zwieńczenie przygotowywanych dań. Dla uzyskania interesującego efektu końcowego często posypuje się nimi rant talerzy, na których podawane są potrawy. Posiadają jednak również inne zalety - otwierają np. kubki smakowe. Dlatego też użycie ich nie ogranicza się wyłącznie do dań wytrawnych (podobno znakomita w kuchni indyjskiej jest sól z mango i curry), ale i słodkich. Sole truskawkowe, cytrynowe, czy waniliowe stosowne są w cukiernictwie, gdzie uwalniają nuty smaku serwowanych deserów. Jeśli więc jesteście ciekawi, co jeszcze potrafią zdziałać w Waszych kuchniach sole smakowe sprawdźcie, jak różnorodne mogą być ich odmiany.Niektórym może się wydawać, że sól jest po prostu słona. Prawda jest jednak taka, że tę popularną przyprawę można aromatyzować na różne sposoby uzyskując niesamowite efekty kulinarne. Warto wiedzieć, że na smak tego naturalnego minerału, jakim jest sól, składają się nie tylko miejsce pochodzenia, ale i sposób w jaki się ją produkuje. Wyróżniamy różne gatunki, które między sobą charakteryzują się odmienną strukturą kryształu, kolorem, czystością oraz skalą intensywności smaku. Jednak to nie wszystko, ponieważ jako minerał niemal bezwonny łatwo przejmuje aromaty i smaki innych przypraw. Dlatego też sól z powodzeniem można samodzielnie aromatyzować i łączyć w przeróżne kombinacje smakowe. W jakim celu?
Sól selerowa – łączy się ją z suszonymi liśćmi lub nasionami selera. Doskonały dodatek do ryb, ale też i drobiu. Powszechnie posypuje się nią kanapki. Niektórzy dodają ją także do popularnego koktajlu zwanego „Krwawa Mary”.
Sól ziołowa – tę sól można skomponować samodzielnie z mieszanki soli jodowanej i odpowiednich ziół. Najczęściej jednak występuje w połączeniu z takimi przyprawami, jak: czosnek, cebula, papryka, chili, czy koperek. Może przybierać również i inne formy. Na przykład w skład Soli ziołowej Prymat wchodzą przyprawy takie jak, między innymi: bazylia, cząber, oregano, gorczyca i pieprz czarny. Dzięki swojej unikatowej kompozycji jest niezwykle wszechstronną przyprawą, która nadaje się doskonale do wszelkich potraw mięsnych, zup, sałatek oraz sosów. Polecana jest osobom, które szukają urozmaicenia tradycyjnie słonego smaku codziennie przygotowywanych potraw.
Sól czosnkowa - smak tych dwóch przypraw doskonale współgra ze sobą. Jest idealnie zharmonizowanym połączeniem soli jodowanej lub morskiej oraz czosnku. Nieodzowna w kuchni ze względu na cieszące się popularnością połączenie czosnkowego i słonego smaku. Może być oryginalnym składnikiem wielu smacznych potraw mięsnych, rybnych lub przygotowanych na bazie warzyw. Doskonała do aromatycznych sosów, grzybów, twarogów, past, sałatek a także do potraw z grilla. Znakomicie smakuje z nią również sok pomidorowy wzbogacony słono – czosnkowym smakiem. Jest to także świetny dodatek do oliwy z oliwek. Tak ciekawie aromatyzowana oliwa nada się do marynowania, czy nawet polania grzanek.
Sól z grzybami – borowikowa: sól o dziwo może być również aromatyzowana grzybami! Dzięki tak oryginalnemu połączeniu z łatwością doprawimy risotto, barszcz grzybowy oraz sosy.
Sól waniliowa – żeby uzyskać tę ciekawą mieszankę konieczne jest wymieszanie ziarenek wanilii z solą (morską lub kamienną). Do miejsca, w którym będzie ona przechowywana warto dodać opróżnioną laskę wanilii – będzie dodatkowym źródłem i jednocześnie wzmocnieniem aromatu. Zastanawiacie się pewnie do czego taka sól pasuje? Znakomicie spisuje się w połączeniu z rybami, drobiem i warzywami pieczonymi. W bardziej tradycyjny sposób możecie ją wykorzystać do doprawienia deserów czekoladowych, serników, a także i kawy.
Sól pomarańczowa – kolejnaz ciekawych propozycji smakowych. Sól połączona ze skórką pomarańczową i na przykład rozmarynem wzbogaca smak deserów – w szczególności czekoladowych. Należy wykorzystać ją najlepiej od razu. Aby zachować ją na dłużej konieczna jest obróbka cieplna. Przygotowaną sól suszymy 10-20 minut w piekarniku w temperaturze 140-160°C.
Sól sojowa - dla miłośników sosu sojowego powstała wersja stała - sól sojowa. Daleki Wschód proponuje już zdehydratyzowany sos sojowy w postaci kryształków soli.
Sól cytrynowa – można ją zdobyć na Fuertaventurze, jednak z powodzeniem stworzymy ją również w domowych warunkach. Dodatek cytryny w soli świetnie współgra w daniach rybnych. Jest również znakomitym dodatkiem do kurczaka, wieprzowiny, czy marynat.
Sól z dodatkiem trufli - wyjątkową głębię smaku posiada sól z dodatkiem trufli, które nawet w niewielkich ilościach nadają potrawom intensywny i bogaty aromat. Sól w połączeniu z takim rarytasem jak trufle stanowi niezwykle wyrafinowaną przyprawę – to prawdziwy skarb w kuchni i absolutny niezbędnik każdego smakosza.
Sól morska wędzona – o autentycznym, dymnym smaku i zapachu. Powstaje na drodze wędzenia, np. w dymie z drewna jabłoni, czy olchy. Pozostawia na długo swój oryginalny smak. Znakomicie sprawdza się do przygotowywania dań z grilla.
Sól morska habanero – połączenie bardzo ostrej papryki habanero z solą sprawia, że wystarczy dodać zaledwie szczyptę aby poczuć moc pikanterii zawartej w tej soli smakowej. Dla miłośników ognistej kuchni, którzy doprawią nią dania, takie jak grillowanie mięsa, ryby, ale także i warzywa.
Sól szałwiowa – o delikatnym, ziołowym zapachu. Spowoduje, że przygotowywane mięsa, ryby, warzywa oraz nabiał przenikną tą aromatyczną mieszanką przyprawową. Bardzo łatwa w przygotowaniu.
Sól morska pomidorowa – to sól, która łączy w sobie smak i zapach zamknięty w aromatycznych, suszonych pomidorach. Można nią doprawiać nie tylko na końcu, ale i w trakcie gotowania. Nada każdemu daniu lekko słodki smak. Doskonałym pomysłem jest wykorzystanie tej soli do aromatyzowania oliwy, którą potem można wykorzystać, np. do pieczywa – w tym gorących grzanek.
Sól nie zawsze przyjmuje kształt sześcianu – natura zaskakuje nas również w tym aspekcie dostarczając najróżniejszych kształtów soli powstałych w wyniku poddawania drobnych ziarenek soli odpowiednim działaniom.
Sól drobnoziarnista – Niezbędna w każdej kuchni do przyprawiania wszelkiego rodzaju potraw. Jej popularność trwa, nadal jest bardzo ceniona w kuchni śródziemnomorskiej i innych kuchniach całego świata ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe. Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat to znakomite zwieńczenie smaku nie tylko dań mięsnych i warzywnych, ale także niektórych deserów. |
|||
Sól gruboziarnista - Idealnie nadaje się do przyprawiania wszelkiego rodzaju potraw, w szczególności ryb oraz mięs. Najbardziej intensywnym smakiem charakteryzuje się zaraz po zmieleniu, dlatego proponujemy Sól morską gruboziarnistą z możliwością zmielenia w młynku. Sól gruboziarnistą można dodawać do wody gotującej się do makaronu. |
Kwiat soli - fleur de sel - Kwiat soli przypomina rozwinięte pąki kwiatów powstałe z kryształów soli morskiej. Fleur de sel jest zbierana we Francji, w Portugalii (flor de sal), a także w Słowenii. Otrzymuje się go w miesiącach letnich za pomocą tradycyjnych metod, co oznacza, że ten rodzaj soli nie jest poddawany procesowi oczyszczenia.
Delikatne płatki solne powstają na powierzchni solanek, dlatego kwiat soli jest bogaty w minerały. Kwiat soli ze względu na swój kształt wykorzystywany jest do dekoracji potraw, rzadziej do gotowania. Nadaje się do wszystkich rodzajów potraw.
Sól Murray River z Australii - Pozyskuje się ją z wody australijskiej rzeki Murray, w miejscu w którym wpada do morza. Ma oryginalny smak, dlatego pasuje do potraw pieczonych. Ma strukturę przypominającą śnieg i subtelnie brzoskwiniowy kolor.
Sól z Bali – ma kształt pustych piramidekPiramidki cypryjskie - Pochodzi z wybrzeży Cypru. Ma wyjątkowy kształt – ziarenka przypominają drobne piramidki. Świetnie przyprawy ryby lub potrawy warzywne.
Sól maldon – występuje w postaci drobnych płatków, dlatego łatwo ją pokruszyć w palcach. Jest chrupiąca i doskonale podkreśla smak steków, na których szybko się rozpuszcza podczas smażenia.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej