Mieszanki

Przyprawa do Bruschetty

i dań kuchni włoskiej

Przyprawa do bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat to nowy produkt poszerzający bogatą ofertę mieszanek przyprawowych Prymat. Dedykowana szczególnie do bruschetty – grzanek z pastą pomidorową. Znakomicie uzupełni również smak pizzy, makaronów, sosów, zapiekanek i innych typowych dań włoskich.

Gramatura: 15 g

Czy wiesz, że...

Bruschetta to włoska przekąska, która swoją historią obejmuje najprawdopodobniej już wiek XV. Początkowo było to typowo wiejskie, proste danie pochodzące z Abruzji (rolniczego regionu Włoch). W Toskanii mówi się na nią „fettunta” i podaje tak jak tradycja nakazuje: uprzednio opieczony i natarty czosnkiem chleb polewa się obficie oliwą z oliwek. Sposobów na przyrządzenie bruschetty jest jednak całe mnóstwo. Podawać ją można na tysiące sposobów. Najbardziej znanym jest grzanka z pastą pomidorową z bazylią, ale zamiast pomidorów można dodać na przykład ser kozi, lub połączyć pomidory z cebulą. 

Zastosowanie

Przyprawę do bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat można stosować na dwa różne sposoby: w formie sypkiej i jako pastę. Jako sypka mieszanka przyprawowa doskonale sprawdza się do aromatyzowania zup i sosów. Nadaje również wyjątkowego smaku marynowanym rybom i mięsom oraz sałatkom i daniom warzywnym. Aby jednak przygotować Przyprawę do bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat w formie pasty, należy połączyć zawartość 1 opakowania przyprawy (15 g) z 3 łyżkami koncentratu pomidorowego (ok. 100 g), 1 łyżką oliwy z oliwek (ok. 6 g) i wymieszać do utworzenia się pasty. W takiej postaci podawać z grzankami, tostami lub świeżym pieczywem, albo jako dodatek do dań kuchni włoskiej - pizzy, makaronów, sosów a nawet zapiekanek.

Warto wiedzieć

Zarządzaj plikami cookies