Mieszanki

Kmin rzymski

z kolendrą i czosnkiem

Kmin rzymski z kolendrą i czosnkiem Prymat to przyprawa szczególnie popularna w kuchni Bliskiego Wschodu i kuchni indyjskiej. Nie bez powodu jest głównym składnikiem orientalnych dań street foodowych, takich jak kebab, falafel, curry czy chaat. Wspomniane potrawy już teraz zdobywają niemałe grono miłośników na całym świecie! Tym samym mieszanka doskonale wzbogaca smak mięsa oraz warzyw (w tym warzyw strączkowych). Wszechstronne zastosowanie to jedna z największych zalet produktu.

Mieszanka jest wyjątkowo aromatyczna ze względu na wysoką zawartość kminu rzymskiego. Silnie wyczuwalny składnik sprawia, że przygotowane potrawy zyskują na wyrazistości. Kmin rzymski z kolendrą i czosnkiem cechuje intensywny, cierpko-ostry smak oraz korzenny aromat, obok którego nie da się przejść obojętnie.

Gramatura: 15 g

Czy wiesz, że...

Kmin rzymski i kminek to dwie zupełnie różne przyprawy, które mają całkowicie inny smak oraz aromat. Kmin rzymski jest dużo bardziej wyrazisty. Co więcej, w czasach starożytnego Egiptu używano go zarówno w formie przyprawy, jak i środka konserwującego... mumie! Z kolei w starożytnym Rzymie kmin był wyjątkowo cenny i często wykorzystywano go jako sposób zapłaty za konkretne dobra.

Zastosowanie

Przyprawa perfekcyjnie odnajduje się w pastach i marynatach do mięsa. Mieszanka nadaje również wyjątkowej głębi smaku daniom roślinnym, na przykład hummusowi, wegańskiemu chili czy gulaszowi z soczewicy. Kmin rzymski z kolendrą i czosnkiem wzbogaci też wszelkiego rodzaju kiszonki – ogórki, kiszoną kapustę lub kimchi.

Zarządzaj plikami cookies