Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejWybierając się w kulinarną podróż po Europie, nie sposób zapomnieć o słonecznej Italii. Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej uwielbianych przez Polaków. Nic w tym dziwnego, ponieważ nie można nie zakochać się w chrupiącej pizzy z dodatkiem sera, aksamitnej oliwie, aromatycznych przekąskach z pomidorów z bazylią i oregano w tym bruschetty, czy tak zniewalającym smaku deserze – Panna Cotta.
Słoneczna Italia zachwyca turystów nie tylko malowniczym krajobrazem, ale też jest prawdziwym rajem dla koneserów pysznego jedzenia. Stąd też wystarczy jeden pobyt we Włoszech, by bez pamięci zakochać się w tamtejszej kuchni i próbować w domowym zaciszu odtworzyć jej znakomite i apetyczne talerze.
Miłośnicy włoskiego jedzenia powinni bezwzględnie zaopatrzyć się w kilka składników, bez których trudno będzie przywołać włoskie smaki. Oliwa z oliwek, pomidory, aromatyczne zioła – oregano, tymianek czy bazylia to tylko kilka z nich. Z pewnością zostaną one wykorzystane przy sporządzaniu popularnej włoskiej przekąski – bruschetty. Grzanka, posmarowana oliwą z oliwek i roztartym czosnkiem z dodatkiem świeżych warzyw koniecznie połączonych z aromatycznymi przyprawami, np. bazylią, to doskonała propozycja na smaczną przekąskę w ciągu dnia czy w czasie spotkania ze znajomymi. Dzisiaj często określana jest jako mniejsza „siostra” pizzy, a o jej ogromnej popularności świadczą rozmaite wariacje smakowe, których się doczekała.
Historii tej pysznej grzanki najprawdopodobniej należy szukać w XV wieku, a za jej pomysłodawców uznaje się włoskich rolników, którzy podczas pracy na plantacji oliwek, posilali się opiekanymi na ognisku kawałkami chleba delikatnie polanymi oliwą i doprawione do smaku solą.
Ciekawe!
To dzięki żonie Augusta Starego – Bonie do kuchni polskiej przywędrowała zielenina, powszechnie nazywana włoszczyzną.
Innym prawdziwym włoskim przysmakiem są tortellini czy też uwielbiane przez Polaków lasagne i ravioli. Doprawiając dania Przyprawą do bruschetty i dań włoskich Prymat – zyskujemy ich doskonały smak, podkreślający wszystkie walory smakowe kuchni włoskiej. Co więcej, jej kompozycja zawiera całą gamę aromatów potrzebnych, aby chociaż na chwilę w naszym domu poczuć ten niepowtarzalny i wyjątkowy zapach – prosto z południowej Europy.
Bruschetta: Kulinarne porady
- Aby urozmaicić tradycyjną bruschettę można pokusić się o to, aby zastąpić pomidory szynką parmeńską, mozzarellą lub rukolą,
- Zamiast opiekać grzankę w piekarniku można zrobić to również na grillu,
- Idealnym dodatkiem jest też grillowany kurczak, który świetnie współgra z papryką czerwoną, zieloną, czy żółtą.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej