Mieszanki

Garam masala

orientalna

Każdy, kto przygotowywał jakąkolwiek potrawę kuchni indyjskiej, na pewno zetknął się z tą orientalną mieszanką. Skład Przyprawy garam masala orientalnej Prymat to niezwykle aromatyczna kombinacja m.in. kminu rzymskiego, pieprzu czarnego, kolendry, goździków, gałki muszkatołowej. Przyprawa ta nadaje daniom charakterystyczny i niepowtarzalny smak. Mieszankę kochają zarówno miłośnicy kuchni orientalnej, jak i wegetarianie lubiący kuchenne eksperymenty. Przyprawa doskonale pasuje do dań bezmięsnych, dlatego może posłużyć do urozmaicenia wielu przepisów bazujących na warzywach. Potrawy wzbogacone mieszanką garam masala zyskują przede wszystkim smak i aromat kminu rzymskiego, ale pozostałe składniki są również wyczuwalne i wspólnie tworzą wyjątkowe, orientalne połączenie. Cynamon, gałka muszkatołowa i goździki odpowiadają za apetyczny, korzenny zapach przyprawy.

Gramatura: 20 g

Czy wiesz, że...

Choć przyprawa garam masala powstała w Indiach, to obecnie zachwyca się nią cały świat. Nazwa mieszkanki w języku hindi oznacza „gorącą przyprawę” i prawdopodobnie była wykorzystywana już w starożytności. Wszystko wskazuje na to, że ta oryginalna mieszanka została stworzona w dwóch celach – podwyższeniu temperatury ciała (ze względu na właściwości rozgrzewające) oraz poprawie samopoczucia. Garam masala była obecna w ajurwedzie – tradycyjnej medycynie indyjskiej. Dziś natomiast służy do wzbogacania smaku rozmaitych potraw orientalnych i nie tylko.

Zastosowanie

Przyprawę garam masala orientalną Prymat dodaje się nie tylko do dań z mięsem, ale też do potraw wegetariańskich. Ta uniwersalna mieszanka doskonale pasuje do kurczaka tandoori i tajskiego curry, ale równie dobrze smakuje w połączeniu z bezmięsnymi pasztecikami, falafelami, dynią oraz potrawami przygotowanymi na bazie soczewicy. Garam masala to także niezastąpiony dodatek do kurczaka maślanego albo tikka masala, czyli filetów drobiowych podawanych ze śmietanowo-pomidorowym sosem. Orientalne przyprawy nadają się także do wykorzystania w sałatkach – szczególnie tych wykonanych z pomidorów. Ziemniaki posypane mieszanką garam masala zyskują natomiast niepowtarzalny, intensywny smak i aromat. Przyprawy orientalnej warto używać już pod koniec gotowania albo nawet bezpośrednio przed samym podaniem potrawy – dzięki temu zachowa pełnię swojego słodkawego, intensywnego i lekko pikantnego smaku.

Zarządzaj plikami cookies