Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejBruschetta to jedna z najsłynniejszych przekąsek kuchni włoskiej. Jak większość dań reprezentujących ten region Europy jest wynikiem połączenia kilku prostych składników, których doskonała jakość wpływa na smak potrawy. Mamy tutaj zatem chrupiące pieczywo, dojrzałe pomidory, oliwę z oliwek oraz zioła, których odpowiedni dobór ma kluczowe znaczenie.
Ta soczysta i aromatyczna przekąska (z wł. antipasto) jest bardzo często zamawiana we włoskich restauracjach i tawernach w charakterze przystawki. Ma to uzasadnienie – nic nie kojarzy się tak mocno z rejonem Morza Śródziemnego jak dojrzałe i soczyste pomidory i nic nie pobudza tak apetytu jak doskonale dobrana kompozycja ziół. W tej mieszance odnajdziemy zarówno nadający charakter, nieodzowny w przypadku bruschetty czosnek, paprykę słodką, aromatyczne oregano i bazylię, słodką cebulę, sól oraz oliwę z oliwek.
Bruschetta to także idealny pomysł na sobotnie śniadanie we dwoje. Prosty, lecz intensywny smak jest możliwy do osiągnięcia w bardzo łatwy i szybki sposób.
Warto sięgnąć po gotową mieszankę, która zagwarantuje, że za kilka chwil będziemy się mogli cieszyć tą małą pysznością rodem ze słonecznych regionów Włoch.
Pieczywo, oliwa i czosnek – podstawa doskonałej bruschetty
Do dzisiaj nie wiadomo, skąd dokładnie pochodzi – mogła to być zarówno Toskania, Kalabria, Apulia lub centralne i południowe Włochy. Pierwotnie stanowiła proste i często kompletne danie rolników trudniących się uprawą oliwek. Być może narodziła się podczas ich codziennej pracy przy tłoczniach, gdzie wysiłek przerywano prostymi posiłkami złożonymi z opiekanego w ogniu i polanego oliwą pieczywa. Jak dawniej, również i dzisiaj tradycja nakazuje w pierwszej kolejności natrzeć chleb lub bułkę solidnie świeżym czosnkiem, który podczas opiekania uwolni swój aromat.
Czy wiesz, że?
Corocznie 2 lutego lutego w Spello, w regionie Umbria odbywa się święto bruschetty – sangra de la bruschetta.
Aby urozmaicić smak bruschetty, podawaj ją z oliwkami, kaparami bądź lekką sałatką ze świeżych warzyw.
Do przygotowania włoskich potraw
Przyprawy do bruschetty można używać zarówno w formie sypkiej, jak i sporządzić z niej pastę. Poza klasycznym zastosowaniem – właśnie do bruschetty – można jej dosypać do zup, sosów, sałatek, zapiekanek a także do marynowania mięs i ryb. Można sporządzić z niej doskonałą pastę, dodając zawartość opakowania do około 100 g koncentratu pomidorowego. Takim specjałem smarować można tosty, bagietki, a nawet dodawać do włoskich sosów, pizzy czy makaronów.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej