Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPrzyprawa do kurczaka, ryb, bigosu czy grilla marki Prymat znajduje się niemal w każdej polskiej kuchni.
Gotowe mieszanki przypraw przeznaczone do konkretnych dań cieszą się niezmiennym zainteresowaniem konsumentów. Trafiają one na domowe półki równolegle z przyprawami jednorodnymi, takimi jak bazylia, papryka słodka czy bardziej wyszukany rozmaryn. Są niejednokrotnie obowiązkowym elementem przepisu na ulubione mielone czy karkówkę w grilla. To właśnie gwarancja smaku i wygoda stosowania sprawiają, że niezależnie do mody i trendów, takie rozwiązanie bywa po prostu niezastąpione. A do tego – bez konserwantów, glutaminianu sodu i sztucznych barwników!
Dlaczego warto:
a. Bez konserwantów, glutaminianu sodu i sztucznych barwników – to niezwykle ważny atut. Niestety obowiązują nadal pewne mity na temat składu mieszanek, jakoby zawierały wiele składników niepożądanych. Konsumenci coraz baczniej obserwują zawartość produktów, dlatego też zgodnie z oczekiwaniami i trendami, mieszanki Prymat nie zawierają przede wszystkim glutaminianu sodu, żadnych konserwantów oraz sztucznych barwników.
b. Gwarancja i powtarzalność smaku – brzmi poważnie. Kryje się za tym cos tak oczywistego, jak po prostu udane danie za każdym razem. Kiedy do ulubionej potrawy dodajemy gotową kompozycje takich samych przypraw, w tych samych proporcjach, po prostu wiemy, że danie zawsze będzie miało ten jeden, konkretny smak, który znamy i lubimy. Są sytuacje, kiedy lubimy eksperymenty, mamy czas i chęci na zabawę smakami. Jednak są takie chwile, kiedy nie ma czasu na szaleństwa, zależy nam na efekcie i kropka. Wówczas gotowa mieszanka ziół i przypraw skomponowana specjalnie do danego typu mięsa, np. ryby, indyka czy wieprzowiny, a nawet konkretnego dania jak bigos, flaki czy egzotyczny kebeb-gyros, sprawdzi się doskonale. Warto dodać, że efekt smaku to nie przypadek. Pracuje na niego całkiem pokaźny sztab specjalistów, który zawsze degustuje, a potem poprawia skład tak długo, aż efekt będzie idealny.
c. Wygoda stosowania, to nic innego jak ułatwienie życia w naszych pełnych pośpiechu czasach. Coraz częściej brakuje nam chwili oddechu pomiędzy kolejnymi zadaniami; odebrać dziecko ze szkoły, zrobić zakupy, ugotować obiad… Jeszcze dobrze by było zrobić to wszystko w magiczne 2 godziny, a najlepiej jedną. W takiej sytuacji każda sekunda ma znaczenie. I tu pomocne są właśnie mieszanki. Warto spojrzeć czasami na skład, aby przekonać się, że jedna z ulubionych przypraw marki Prymat, np. kebab-gyros zawiera w swoim składzie aż 15 składników, w tym: sól, paprykę słodką, czosnek, cukier, kolendrę, gorczycę, majeranek, rozmaryn, jałowiec, cebule, chili, kurkuma, ziele angielskie, goździki. Każdy składnik jest w odpowiednio dobranych proporcjach, każdy też odgrywa swoją rolę, aby finalnie nasz kebab-gyros przyrządzony w domowym zaciszu smakował egzotycznie i wyjątkowym za każdym razem.
…także dla początkujących.
Świat kulinariów zachwyca swoim bogactwem na każdy etapie zapoznawania się z nim. Sztuka przyprawiania może okazać się prosta właśnie dzięki mieszankom. W momencie, kiedy kulinaria rozwinęły się jak nigdy dotąd, każdy może być kulinarnym blogerem, autorytetem smaku, bohaterem „Ugotowanych” czy mistrzem kulinarnym we własnym domu. Jednak każdy kiedyś zaczyna i stawia pierwsze kroki w świecie garnków i patelni, smaków i aromatów oraz uczy się, jak przyprawiać. Wówczas mieszanki są po prostu doskonałe.
Porada: wszystkie mieszanki do mięs można wykorzystać jako marynatę.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej