Sosy sałatkowe

Sos sałatkowy

do mizerii koperkowy

Sos sałatkowy do mizerii koperkowy Prymat charakteryzuje się intensywnym aromatem koperku oraz innych ziół. Staranny dobór przypraw sprawia, że sos doskonale komponuje się ze smakiem świeżych warzyw, a przede wszystkim ogórków. Tak przygotowana mizeria stanowi idealny dodatek obiadowy do mięs i ryb. W szczególności upodobaliśmy sobie jej orzeźwiający smak w towarzystwie tradycyjnego schabowego. 

Dobry sos do mizerii to wyważone i uzupełniające się połączenie dwóch smaków – słodkiego i kwaśnego. Odrobina cukru wydobywa aromat z ogórków, natomiast ocet dodaje całości kwaskowej nuty. To wyśmienita kombinacja wzbogacona koperkiem, którego intensywność jest wyczuwalna zarówno w smaku, jak i w zapachu. Sos sałatkowy do mizerii koperkowy Prymat ułatwia przygotowanie idealnie doprawionej bazy do surówki ze świeżych ogórków. Pamiętajmy, że mizerię można serwować przez cały rok, jednak to w okresie wakacyjnym smakuje najlepiej. Unikalny i niepowtarzalny smak przeniesie nas myślami do czasów dzieciństwa, gdzie w letnie, niedzielne popołudnia spotykaliśmy się przy wspólnym, rodzinnym stole na obiedzie. Te wspomnienia sprawiają, że mizeria kojarzy się z typowym dodatkiem do posiłków serwowanych podczas familijnych zjazdów.

Klasyczna mizeria składa się z cienko poszatkowanych w plasterki ogórków, a wyjątkowego smaku dodaje im odpowiednio przygotowana zalewa. Wykorzystując sos sałatkowy do mizerii koperkowy Prymat, mamy pewność, że uzyskamy właściwy poziom kwaśności, dopełniony subtelną słodyczą oraz wyraźnym aromatem koperku. Co istotne, nie musimy ograniczać się jedynie do tradycyjnych rozwiązań i możemy wzbogacić surówkę pomidorem, szczypiorkiem, natką pietruszki, miętą lub innymi ziołami. Eksperymentowanie w kuchni to świetna przygoda i sposób na odkrywanie nowych kompozycji smakowych, dlatego warto spróbować czegoś innego niż tylko znane do tej pory połączenie. Doskonałym urozmaiceniem będzie też wymieszanie cienko pokrojonych ogórków z sałatą masłową, młodym szczypiorem i rzodkiewką. Sałatka z nowalijek polana sosem do mizerii – wymieszanym zarówno z jogurtem, jak i oliwą – to idealny samodzielny posiłek lub orzeźwiający dodatek do obiadu.

Gramatura: 9 g

Czy wiesz, że...

Mizeria od zawsze była potrawą smaczną i łatwą w przyrządzaniu. Najczęściej podaje się ją latem – w sezonie ogórkowym, kiedy to te warzywa są najtańsze i łatwo dostępne. Jej niesamowita popularność w Polsce trwa od stuleci, głównie dlatego, że do jej przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników. Aksamitny smak świeżych, letnich ogórków w połączeniu ze śmietaną lub jogurtem przywodzi na myśl najlepsze domowe obiady.

Zastosowanie

Aby cieszyć się doskonałym smakiem mizerii, wystarczy pokroić świeże ogórki i połączyć je z sosem sałatkowym z dodatkiem jogurtu naturalnego lub śmietany. Sos sałatkowy do mizerii koperkowy Prymat można wymieszać również z wodą i oliwą, a następnie dodać do ulubionej kompozycji sałatkowej ze świeżych warzyw, np. sałaty, pomidorów, oliwek czy papryki.

Warto wiedzieć

Zarządzaj plikami cookies