Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPołączone ze sobą bogactwo smaków, które rodzi się z rozmaicie dobranych kolorowych składników to doskonała propozycja na śniadanie, obiad oraz lekką kolację. Tak w wielkim skrócie opisać można sałatki uwielbiane przez praktycznie wszystkich. Serwowane są jako przekąski, dodatek do dań głównych, ale też nie brakuje kompozycji idealnych na kompletny posiłek.
W zależności od zamysłu większość sałatek może stanowić samodzielne danie lub być pysznym preludium do dania głównego. Odpowiednio skomponowane świeże składniki nie tylko dostarczą kulinarnych wrażeń, ale też będą prawdziwą bombę witaminową dla organizmu.
Sałatki pojawiają się na polskich stołach bez okazji, ale także w okresie świąt. Zawsze wtedy mogą być przystawką lub smacznym dodatkiem w czasie organizowanych przyjęć i spotkań. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że zawsze można zaskoczyć niepowtarzalnym smakiem, wyglądem oraz doborem produktów. Wszyscy kulinarni odkrywcy powinni postawić na eksperymentowanie z doborem składników, w poszukiwaniu swojego ulubionego smaku. Sałatki są do tego bardzo wdzięcznym materiałem.
Do przyrządzenia sałatek można wykorzystać tylko produkty warzywne, ale też nie brakuje wariacji, w których głównym składnikiem jest makaron lub ryż. Niektórzy dodają do nich skarby mórz, inni natomiast decydują się na delikatnego kurczaka. Praktycznie zawsze niezbędnym dodatkiem jest pyszny, aromatyczny sos, który dodatkowo podnosi walory smakowe wszelkich sałatek.
Pamiętaj!
Zawsze wybierz jeden główny składnik sałatki i skomponuj do niego pozostałe, pasujące dodatki. W ten sposób unikniesz kulinarnego błędu nadmiaru, a połączone produkty będą idealnie do siebie pasowały.
Dla uzyskania spektakularnego i apetycznego wyglądu warto zdecydować się na przygotowanie tzw. sałatki warstwowej, gdzie struktura i kolory budzą kulinarną ciekawość.
Warto też postawić na kolor. Intensywna zieleń sałaty w połączeniu z soczystą czerwienią pomidora lub żółta kukurydza z dodatkiem zielonego groszku – to szczególnie zachęci do skosztowania przysmaku.
Aby wydobyć z warzyw ich naturalne walory smakowe, warto dodatkowo przyprawić je kilkoma szczyptami Przyprawy do sałatek Prymat. Jej kompozycja zawiera wszystkie niezbędne zioła, jak orzeźwiającą bazylię i oregano, ostrą i korzenną w smaku kolendrę, a nutę pikanterii nadają słodka papryka i pieprz czarny. Całość harmonijnie dopełnia bukiet suszonych warzyw, takich jak liście kopru i natki pietruszki. Tak doprawiona sałatka będzie wyróżniała się subtelnym aromatem i wyrazistym smakiem.
Kącik dobry porad!
- Zawsze podawaj schłodzone sałatki.
- Posypuj sałatki zielonymi dodatkami: koprem, szczypiorem lub natką pietruszki.
- Zadbaj o estetykę wizualną sałatki. W tym celu starannie pokrój składniki.
- Sałatki z dodatkiem orzechów i serów pleśniowych warto wzbogacić dodatkiem soczystej i słodkiej gruszki.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej