Niebo na talerzu, czyli kolorowe i smaczne sałatki
Połączone ze sobą bogactwo smaków, które rodzi się z rozmaicie dobranych kolorowych składników to doskonała propozycja na śniadanie, obiad oraz lekką kolację.
Czytaj więcejSos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat doskonale komponuje się z lekkimi sałatkami na wiosnę i lato. Można przygotować go w prosty sposób, łącząc zawarte w nim zioła i przyprawy nie tylko z oliwą z oliwek i wodą, ale także z jogurtem naturalnym. Sałata polana sosem francuskim zachowuje kruchość i świeżość, a do tego wspaniale smakuje. To doskonała propozycja dla osób ceniących swój czas.
Francuzi kochają celebrować posiłki. Najczęściej spotykają się przy stole z rodziną i przyjaciółmi podczas kolacji, spędzając razem czas na długich rozmowach i niespiesznym spożywaniu kolejnych dań. Podstawę francuskiej kuchni stanowią proste kompozycje na bazie świeżych i smacznych warzyw, a także kilkuskładnikowe sałatki z niezwykle aromatycznym, kwaśnym sosem vinaigrette. Wśród kilku klasycznych elementów, jakich nie może zabraknąć, są: sałata, francuskie sery, pomidory i do tego pyszny aromatyczny sos z mocno wyczuwalną nutą octu. Taka mieszanka sprawia, że jest doskonałym i orzeźwiającym uzupełnieniem każdego dania.
Najpopularniejsza sałatka w stylu francuskim to sałatka nicejska. W klasycznej kompozycji powinny znaleźć się: sałata, fasolka szparagowa, jajka, tuńczyk, czarne oliwki, pomidory oraz cebula. Nieodłącznym i niezbędnym jej elementem jest wyrazisty i aromatyczny sos vinaigrette. Oczywiście dozwolone są różnorodne modyfikacje tradycyjnego przepisu, żeby w ten sposób dopasować ją do swoich preferencji. Sałatka w stylu francuskim może być oddzielnym daniem lub dodatkiem do obiadu. Do jej skomponowania warto wybrać chrupiące odmiany sałaty. Francuzi, aby wzbogacić smak, bardzo często oprócz świeżych warzyw używają sezonowych owoców: gruszek, malin, truskawek, fig czy arbuzów. Do tego dodają sery (typu camembert, brie lub ser kozi), natomiast całość posypują orzechami włoskimi, piniowymi albo prażonym ziarnami. Wisienką na torcie jest słodko-octowy sos vinaigrette, który jednocześnie podkreśla słodycz owoców i wytrawny smak serów. Takie połączenie składników to podstawowy przepis na francuski kulinarny sukces.
Gramatura: 9 gKuchnia francuska uważana jest za jedną z najlepszych na świecie, kojarzy się z mistrzostwem smaku i aromatu. Jej wielbiciele doceniają ją za dbałość o jakość i świeżość produktów oraz wspaniałe sosy. To właśnie we Francji narodził się wspaniały sos vinaigrette, lekki i doskonały, który stanowi główny dodatek wielu sałatek.
Do Sosu sałatkowego francuskiego vinaigrette Prymat najlepiej pasują wszelkiego rodzaju sałaty: lodowa, głowiasta, pekińska, krucha, masłowa, dekoracyjna zielona i czerwona, czyli lollo rosso, lollo bianco, frisee, czyli karbowana, czy radicchio. Poszatkowane listki sałaty polewamy obficie sosem francuskim, który wcześniej połączyliśmy z wodą i oliwą lub jogurtem. Sałatka powinna zostać wymieszana z sosem ok. 10 minut przed podaniem. Będzie doskonałym dodatkiem do dań obiadowych czy sałatek ze świeżych warzyw. Świetnie komponuje z białym i delikatnym mięsem: rybą i drobiem.
Połączone ze sobą bogactwo smaków, które rodzi się z rozmaicie dobranych kolorowych składników to doskonała propozycja na śniadanie, obiad oraz lekką kolację.
Czytaj więcejKuchnia francuska to przede wszystkim wykwintne połączenia wysokiej jakości produktów. Francuzi znani są ze swojej miłości do dobrego jedzenia.
Czytaj więcej