Niebo na talerzu, czyli kolorowe i smaczne sałatki
Połączone ze sobą bogactwo smaków, które rodzi się z rozmaicie dobranych kolorowych składników to doskonała propozycja na śniadanie, obiad oraz lekką kolację.
Czytaj więcejSos sałatkowy czosnkowy cezar Prymat to oryginalne połączenie smaku cytryny, czarnego pieprzu, czosnku oraz korzennych przypraw. Tak skomponowana mieszanka jest doskonałym dodatkiem do sałaty, grzanek i parmezanu. Dlatego idealnie pasuje do tradycyjnej sałatki cezar, którą można wzbogacić, dodając kurczaka, owoce morza lub bekon.
Sos sałatkowy czosnkowy cezar Prymat to niezwykle aromatyczna kompozycja przypraw. Będzie doskonałym dopełnieniem klasycznej sałatki cezar – kruchej sałaty rzymskiej, chrupiących grzanek z odrobiną masła i pikantnego, tartego parmezanu. Sos może być też używany do przygotowania innych sałatek. Dobrze skomponuje się z ugotowanym brokułem, pomidorami i jajkiem – w ten sposób otrzymamy pożywne i sycące danie. Sos czosnkowy cezar świetnie współgra z tuńczykiem oraz grillowanym mięsem. Można go również wykorzystać do sałatki z kurczakiem czy indykiem marynowanym w przyprawie do kebabu lub gyrosa. Aromatyczny sos idealnie podkreśli smak przyprawy składającej się m.in. z papryki, kolendry, kminu rzymskiego, cynamonu i imbiru. Z powodzeniem wykorzystamy go także do przygotowania tortilli lub lawaszu – warto zmieszać go wtedy z jogurtem naturalnym.
Sałatki z sosem sałatkowym czosnkowym cezar Prymat to idealne dopełnienie pieczonych, smażonych i grillowanych dań mięsnych z drobiu, wołowiny oraz wieprzowiny. Czosnek jest bardzo ciekawą przyprawą, ponieważ w połączeniu z niektórymi warzywami na pierwszy plan wysunie się jego ostry, zdecydowany smak, a w innych wyczuwalna będzie słodka i przyjemna nuta. Śmiało można używać go w sałatkach makaronowych lub ryżowych z serem kozim czy z wyrazistymi serami typu greckiego (feta, halloumi), a także francuskiego (camambert, brie).
Sałatki z dodatkiem sosu sałatkowego czosnkowego cezar Prymat to idealne dania, które można zaserwować podczas spotkania z przyjaciółmi. Sos sałatkowy można również wymieszać z jogurtem typu greckiego i podać w formie dipu do połamanych łodyg selera naciowego lub pokrojonych w słupki marchwi. Wyrazisty smak sosu podkreśli walory pieczonych warzyw, np. bakłażana czy cukinii.
Gramatura: 9 gSałatka cezar to połączenie rzymskiej sałaty, chrupiących grzanek, parmezanu i aromatycznego sosu. Pomysłodawcą tak skomponowanej potrawy był meksykański restaurator Caezar Cardini, który pewnego dnia zmagał się z problemem braków w zaopatrzeniu. Próba przygotowania doskonałej przekąski przy ograniczonym zestawie dostępnych składników okazała się kulinarnym sukcesem. Sałatka cezar szybko zyskała popularność i doczekała się szeregu modyfikacji. Na przykład w Meksyku sałatka cezar bez grzanek stanowi uzupełnienie placka tortilli.
Sałatkę cezar możemy serwować jako lekką przekąskę lub dodatek do dań mięsnych i rybnych. Gdy do sałaty dodamy drób, owoce morza, kapary lub anchois może być również pożywnym daniem obiadowym. Sos sałatkowy czosnkowy cezar Prymat przygotowujemy, łącząc zawartość opakowania z majonezem i wodą lub wodą i oliwą.
Połączone ze sobą bogactwo smaków, które rodzi się z rozmaicie dobranych kolorowych składników to doskonała propozycja na śniadanie, obiad oraz lekką kolację.
Czytaj więcej