Sałatki, czyli lekka strona polskiej kuchni
Nasza rodzima kuchnia to także dania lekkie, bazujące na polskich ziołach. Na przykład sałatki, które najlepsze powstają wiosną i latem, gdy możemy przebierać w bogactwie sezonowych warzyw.
Czytaj więcejSos sałatkowy bazyliowy z błonnikiem i chia to produkt, dzięki któremu można cieszyć się niepowtarzalnymi walorami smakowymi przygotowanych sałatek. Odpowiednio dobrana mieszanka ziół i przypraw pozwala łatwo i szybko uzyskać dobrze doprawioną sałatkę. Kremowo-pomarańczowy, lekko kwaśny, z kawałkami papryki i aromatycznymi ziołami idealnie komponuje się z różnego rodzaju sałatkami na bazie warzyw, także z dodatkiem mięs lub ryb. Sos bazyliowy sprawdza się przy obiedzie, kolacji, jako dodatek do szybkiej przekąski lub dania serwowanego podczas letniego grilla.
Dziś gotowanie jest przyjemnością, a nie tylko codziennym obowiązkiem. Lubimy tworzyć nowe dania, zachwycać smakiem serwowanych posiłków, bawimy się, sięgając po kolejne przepisy, wykorzystując nieznane składniki. Sos sałatkowy bazyliowy z błonnikiem i chia pomaga nam wykreować dania, które nie tylko dobrze smakują, ale także pachną i wyglądają. Jak go podawać? Wystarczy połączyć z wodą i oliwą, a następnie polać gotowym sosem przygotowane wcześniej warzywa. Jednak to nie koniec możliwości, ponieważ sos zmieszany z jogurtem naturalnym stworzy gęsty dip do serwowania razem z pokrojoną w słupki marchewką, ogórkiem, papryką czy selerem naciowym. To doskonała, zdrowa przekąska na domowy seans filmowy lub dodatek do grilla, na który skuszą się nie tylko jarosze. Oprócz wyczuwalnych w smaku ziół jak: pietruszka, oregano i bazylia, sos sałatkowy zawiera nasiona chia, sprawiające, że uzyskuje on charakterystyczną gęstszą konsystencję. Choć ta żelowa struktura jest neutralna w smaku, nie pozostaje bez wpływu na nasze doznania. Nasiona chia są także widoczne w sałatce, co podnosi walory wizualne potrawy.
Gramatura: 9 gSzałwia hiszpańska to roślina pochodząca z Meksyku — jej nasiona jeszcze do niedawna były tylko egzotyczną ciekawostką. Dziś chętnie po nie sięgamy, wzbogacając swoją kuchnię o nowe smaki. Co ciekawe, chia w języku Majów oznacza siłę — te małe ziarenka stanowiły podstawowe pożywienie starożytnych ludów zamieszkujących tereny Meksyku. Dziś dostępne są także dla nas, dlatego warto po nie sięgać, by dodać nieco egzotyki codziennym posiłkom.
Sos sałatkowy bazyliowy z błonnikiem i chia to dodatek do sałatek, który można wykorzystać na wiele sposobów — przygotowując lekkie wiosenne sałatki, serwując warzywa grillowane, pieczone lub gotowane. Idealnie sprawdzi się do sałatek w stylu śródziemnomorskim, które bazują na pomidorach czy różnych gatunkach sałat. Z sosem warto eksperymentować — raz wybierając jego gęstszą postać (z jogurtem), przy innej okazji łącząc go z oliwą z oliwek.
Nasza rodzima kuchnia to także dania lekkie, bazujące na polskich ziołach. Na przykład sałatki, które najlepsze powstają wiosną i latem, gdy możemy przebierać w bogactwie sezonowych warzyw.
Czytaj więcej