Pieprze

Pieprz czarny

grubo mielony

Pieprz czarny grubo mielony ma wyraźną strukturę i wygląda jak zmielony w młynku. Dzięki temu każda potrawa zyskuje wyjątkowy i niepowtarzalny smak i aromat. Pieprz grubo mielony jest delikatniejszy niż pieprz mielony, a wyraźniejszy w smaku niż pieprz ziarnisty. Dzięki nowej formie i strukturze pieprz grubo mielony okazuje się bardziej wyczuwalny i widoczny, a jednocześnie nadaje delikatny, intrygujący smak. Ze względu na wyraźną strukturę może również pełnić funkcję dekoracyjną.

Gramatura: 15 g

Czy wiesz, że...

Pieprz był jedną z pierwszych odkrytych przypraw egzotycznych, stąd powiedzenie „tam, gdzie pieprz rośnie”. Pieprz niegdyś był ceniony równie wysoko jak złoto. Przez wieki wykorzystywany jako „waluta wymienialna” zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie. W średniowieczu stosowano go jako formę zapłaty podatków, dzierżawy lub czynszu, a niekiedy nawet i posagu. Uważany był za tak cenną przyprawę, że Anglicy do aromatyzowania potraw ziołowych zaczęli wykorzystywać jego substytuty. Zapotrzebowanie na pieprz stało się impulsem do odkrycia morskiej drogi na Wschód przez Vasco da Gamę. Pieprz, będący rośliną wieloletnią, ma pędy dorastające nawet do 15 m długości. Jego biała odmiana pochodzi z Indii. Produkuje się go na indonezyjskiej wyspie Bangka. Stanowi dojrzałą część owocu pieprzu czarnego, która po namoczeniu w wodzie ma usuwaną zewnętrzną część owocni. Otrzymane szare pestki są poddawane suszeniu aż do momentu uzyskania szarobiałego koloru.

Zastosowanie

Pieprz czarny grubo mielony doskonale pasuje do sałatek, kanapek, a także pomidorów z serem mozarella i bazylią. Idealnie komponuje się z krwistym stekiem oraz bardzo delikatnym, białym mięsem. Mięso z kaczki, kurczaka czy łososia z dodatkiem pieprzu grubo mielonego nabierze nowego, zdecydowanego, a jednocześnie delikatnego smaku. Ziarna grubo mielone to także idealny składnik wszelkiego rodzaju marynat.

Przepisy

z tym produktem

Marynowane steki z polędwicy wołowej z grilla z aromatycznym szpinakiem - Krok po kroku

Średnio Dasz radę 3-4

Grillowane steki z marchewkowymi frytami

Średnio Dasz radę 3-4

Wielkanoc: Pieczeń w ziołowej kruszonce z ćwikłą i chrzanem

Szybko Dasz radę 3-4

Warto wiedzieć

Ta strona używa cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

Akceptuję