Dlaczego warto mieć w kuchni pieprz grubo mielony?

Aby nadać potrawom wyrazisty smak, niepowtarzalny aromat i piękny wygląd, warto sięgnąć po pieprz czarny grubo mielony. Jego struktura przypomina pieprz zmielony w młynku, a intensywny i bardziej wyczuwalny zapach doskonale podkreśla charakter przygotowanych sałatek, zup i mięsnych marynat.

Pieprz od lat jest niekwestionowanym królem wśród przypraw. Również w kuchni polskiej znajduje się w czołówce najczęściej i najchętniej wykorzystywanych przypraw, bez których trudno wyobrazić sobie uwielbianą pieczeń, sałatkę jarzynową czy po prostu kanapek z pomidorem i mozzarellą.  O niesamowitej popularności pieprzu świadczą chociażby powstające jego odmiany. Pieprz czarny grubo mielony to alternatywna dla pieprzu mielonego. Chociaż pozornie może się wydawać, że pomiędzy obiema opcjami nie ma żadnych różnic, to jednak okazuje się, że są – i to bardzo wyraźne. Ten pierwszy ma zdecydowanie wyraźną strukturę, przypominającą postać pieprzu po wcześniejszym jego zmieleniu w młynku. Ma też znacznie wyraźniejszy charakter niż pieprz ziarnisty, a dzięki swojej formie jest też bardziej wyczuwalny i widoczny w serwowanych potrawach, a dzięki temu może pełnić funkcję dekoracyjną.

Pieprz czarny – jak to się zaczęło?

Pieprz czarny to nic innego jak suszone owoce niedojrzałych jagód. Jego produkcja jest niezwykle żmudna i pracochłonna. Po zebraniu drobne ziarna segreguje się, zostawia na kilka dni, a gdy sfermentują – suszy się je na matach w pełnym słońcu.  Oznaką jego dojrzałości jest ciemny kolor, a o ostrości decyduje ilość pomarszczonej „skórki”. Chociaż jego ojczyzną jest południowo-zachodnie wybrzeże Indii, to jednak został doceniony na całym świecie, gdzie z powodzeniem współgra z rozmaitymi lokalnymi przysmakami.

Czy wiesz, że…

- W przeszłości pieprz używany był nie tylko jako przyprawa, ale też jako środek wymiany.

- Swój ostry smak pieprz czarny zawdzięcza piperynie, która zawarta jest głównie w wierzchniej warstwie jego owocu. Ponadto czarny pieprz zawiera: białko, tłuszcz, błonnik, wapń, żelazo i magnez.

- Zaraz obok soli pieprz jest najczęściej wykorzystywaną przyprawą w kuchni. Szacuje się, że rocznie zużywa się go na poziomie 120 mln kg.

Zastosowanie w kuchni

Pieprz czarny grubo mielony Prymat to jedna z tych przypraw, która doskonale komponuje się z większością przyrządzanych potraw, zarówno tych mięsnych, jak też tych na bazie warzyw. Już jego szczypta podkreśla smak niedzielnego wołowego rosołu z makaronem, a niewielkie jego ziarnka widoczne w zupie nie tylko nadają jej wyjątkowy aromat, ale też piękny wygląd. Kanapki z pomidorami, mozzarellą i wędliną dzięki niemu zyskają bardzo intrygujący smak, a wszystkie warzywne sałatki nabierają wyjątkowego smaku.

Marynując mięso z kaczki, kurczaka, czy przyrządzając krwisty stek również warto pamiętać o tym, aby po niego sięgnąć. Dzięki niemu przygotowywane potrawy będą lekko pikantne i ostre w smaku.

Czasem najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze, dlatego warto sięgać po różne odmiany pieprzu, które z pewnością sprawią, że w naszej kuchni serwowane pyszności będą cieszyły się wielkim zachwytem.

Pamiętaj!

- Pieprz mielony zawsze należy dodawać na końcu gotowania, wtedy przyrządzane dania zyskają oczekiwany lekko ostry smak.

- Doskonale pieprz komponuje się z innymi przyprawami, co sprawia, że potrawy dodatkowo nabierają wyrazistego smaku i aromatu.

Więcej artykułów

Zarządzaj plikami cookies