Ile wariantów, tyle ostrości
Pieprz niegdyś był ceniony równie wysoko jak złoto. Przez wieki wykorzystywany jako „waluta wymienialna” zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie. W średniowieczu pieprz był niekiedy stosowany jako
Czytaj więcejPieprz czarny mielony Prymat jest przyprawą wszechstronnie stosowaną do mięs, zup, sosów, bulionów, marynat, a także serów. Dzięki niemu codziennie przygotowywane posiłki nabierają pożądanego, lekko ostrego posmaku i aromatu. Czarny pieprz powinien być dodawany na końcu przygotowywania potrawy.
Gramatura: 20 g
Pieprz niegdyś był ceniony równie wysoko jak złoto. Przez wieki wykorzystywany jako „waluta wymienialna” zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie. W średniowieczu pieprz był niekiedy stosowany jako forma zapłaty podatków, dzierżawy lub czynszu, a niekiedy nawet i posagu. Pieprz był tak cenną przyprawą, że Anglicy do aromatyzowania potraw ziołowych zaczęli wykorzystywać substytuty tej przyprawy. Zapotrzebowanie na pieprz stało się impulsem do odkrycia morskiej drogi na Wschód przez Vasco da Gamę. Pieprz jest pnączem rosnącym głównie w południowej i południowo - wschodniej Azji. Osiąga 15 metrów długości, jest mocno rozgałęziony, bardzo elastyczny i ma jajowate lub sercowate liście oraz zwisające kłosowate kwiatostany długości 8-10 centymetrów. Owoce są wielkości grochu, początkowo zielone, gdy dojrzeją - czerwonawe. Pieprz można rozmnażać tylko wegetatywnie. Kwitnie cały rok i stale ma dojrzewające owoce. Zbierany jest z niedojrzałych zielonych owoców, które poddawane są procesowi fermentacji, a następnie suszeniu w słońcu, gdzie stają się czarne, twarde i bardziej pomarszczone niż inne postaci pieprzu. Źródłem ostrego smaku pieprzu jest wierzchnia warstwa owocu, w której zawarta jest piperyna.
Pieprz czarny mielony Prymat jest przyprawą uniwersalną, dodawaną do wszystkich pieczeni, marynat i sosów. Stosowany jest do mięs, takich jak wieprzowina, wołowina, baranina czy jagnięcina. Ożywia smak tłustych potraw. Jest niezbędnym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych, do potraw z białego i żółtego sera; podnosi smak jaj, szczególnie faszerowanych. Pasuje doskonale do zup i galaretek rybnych oraz wszystkich potraw, które przyprawia się imbirem. Idealnie współgra także ze smakiem ryb.
Pieprz niegdyś był ceniony równie wysoko jak złoto. Przez wieki wykorzystywany jako „waluta wymienialna” zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie. W średniowieczu pieprz był niekiedy stosowany jako
Czytaj więcejIdealnie współgra z większością dań mięsnych, nadaje wyrazistości sosom i zupom, podkreśla charakter warzyw. Jest jedną z tych przypraw, która od wieków zajmuje czołowe miejsce na kuchennych regałach
Czytaj więcejAby nadać potrawom wyrazisty smak, niepowtarzalny aromat i piękny wygląd, warto sięgnąć po pieprz czarny grubo mielony.
Czytaj więcej