Zioło z włoską duszą
Oregano to jedno z takich ziół, które zdecydowanie lepiej smakuje w wersji suszonej niż świeżej. Jest wówczas znacznie bardziej aromatyczne, a przecież to najważniejsze w przyprawach.
Czytaj więcejZioła kuchni włoskiej suszone Prymat to kompozycja aromatycznych ziół i przypraw. W jej składzie znajdują się najbardziej popularne zioła kuchni włoskiej: oregano, bazylia, cząber i natka pietruszki oraz przyprawy: cebula i czosnek. Oregano i cząber dodają potrawie gorzkawą nutę, bazylia i natka pietruszki orzeźwiający smak, a cebula i czosnek – aromatu i pikantności.
To doskonała propozycja dla fanów kuchni włoskiej, lubiących przygotowywać makarony, zapiekanki i sałatki. Dzięki obecności przypraw lubianych przez Polaków, znajdzie ona także zastosowanie w przyrządzeniu typowych dla naszego kraju potraw. W lecie wydobędzie aromat grillowanych, apetycznych smakołyków z mięsa i warzyw, a w zimie podkreśli smak ciepłej, gęstej zupy z dyni lub pomidorów. Tę przyprawę warto dodawać też do innych dań, eksperymentując w ten sposób ze smakiem. Tosty z mozarellą i ziołami? Leczo z letnich warzyw z nutą południowych ziół? Czemu nie!
Gramatura: 8 gZioła kuchni włoskiej to kompozycja popularnych w kuchni włoskiej ziół i przypraw. Bogactwo aromatów i smaków tych są bardzo doceniane przez konsumentów. Bazylia, choć kojarzona głównie z Włochami, doceniana jest także przez Hindusów, dla których jest to zioło święte. Jej użycie w gastronomii spopularyzowali natomiast dopiero Francuzi w XVII w. Kolejny składnik mieszanki Prymat to cząber, który zapobiega nieprzyjemnym skutkom spożywania ciężkostrawnych posiłków. Do Europy Środkowej został sprowadzony przez mnichów w IX w. Poza wymienionymi dodatkami mieszanka zawiera też oregano i suszoną natkę pietruszki, a także cebulę i czosnek.
Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat to kompozycja aromatycznych ziół doskonała zarówno do dań mięsnych, jak i warzywnych. Ta kompozycja polecana jest do ryb, owoców morza, makaronów i pizzy. Przygotujemy z nią pachnący sos bolognese i napoli. Pulpety z mięsa mielonego w ziołowym sosie? To również świetna propozycja na posiłek dla całej rodziny. Warto też użyć tej przyprawy, aby przyrządzić rozpływającą się w ustach rybę z piekarnika. Schab przyrządzony w rękawie do pieczenia z przyprawami kuchni włoskiej to kolejna soczysta i aromatyczna propozycja na obiad.
Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat podkreślą smak lekkich przekąsek, sałatek lub kanapek. Szybką i pożywną przekąską będzie sałatka caprese z mozarellą i pomidorem, polana oliwą z oliwek i posypana włoskimi ziołami. Z użyciem podobnych składników da się przygotować także kanapeczki. Kiedy mamy ochotę na ciepłą przekąskę, warto sięgnąć po ciasto francuskie. Posmarowane pomidorową passatą, posypane ziołami oraz ulubionymi dodatkami, a następnie upieczone, zachwyci naszych domowników i gości. Z omawianej przyprawy można także zrobić śmietanowy lub jogurtowy sos do nachosów i chipsów, który będzie ciekawą alternatywą dla dipów czosnkowych i pomidorowych.
Oregano to jedno z takich ziół, które zdecydowanie lepiej smakuje w wersji suszonej niż świeżej. Jest wówczas znacznie bardziej aromatyczne, a przecież to najważniejsze w przyprawach.
Czytaj więcejWiększość osób zapytanych o charakterystyczne dla kuchni włoskiej potrawy bez większego zastanowienia odpowie: makarony, pasty i pizza.
Czytaj więcejPochodzi z zachodniej części basenu Morza Śródziemnomorskiego, gdzie wykorzystywany był przez mieszkańców do przygotowywania napojów chłodzących. Charakteryzuje się silnym i pikantnym aromatem
Czytaj więcej