Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejWiększość osób zapytanych o charakterystyczne dla kuchni włoskiej potrawy bez większego zastanowienia odpowie: makarony, pasty i pizza. I chociaż jest to bezdyskusyjnie prawda, to jednak warto wiedzieć, że na Półwyspie Apenińskim cenione są również dania lekkie i zdrowe, jak sałatki dla smaku polane sosem obowiązkowo z dodatkiem śródziemnomorskich ziół – bazylii i oregano. Ich przygotowanie jest szybkie i łatwe, dlatego warto uzupełnić nimi menu, wybierając je jako dodatek do obiadu lub pyszną przekąskę w ciągu dnia. Warto rozsmakować się w słonecznych smakach prosto z południa Europy.
Włoska kuchnia jest nie tylko prosta, ale też bardzo różnorodna. W zależności od tego, w który region Italii się wybierzemy – posmakujemy nieco innych pyszności. Można nawet zauważyć, że na południu częściej podaje się potrawy przygotowane na bazie owoców morza czy oliwy z oliwek. Natomiast na północy uwielbiane są spaghetti, lasagne i popularne małe pierożki – ravioli.
Warto wiedzieć też o tym, że kuchnia włoska jest uważana za jedną z lepszych i zdrowszych w Europie. Stąd też jedną z obowiązkowych pozycji w menu Włochów są sałatki wykorzystujące skarby przyrody. W zależności od regionu w ich skład wchodzą nieco inne dodatki.
Składniki idealne do włoskich sałatek:
- suszone pomidory – wprost uwielbiane w Italii. To stamtąd do pozostałej części Europy przyszła moda na suszenie tych warzyw;
- oliwa z oliwek – z pewnością jeden z bardziej włoskich produktów,
- mozzarella – powszechnie stosowana we Włoszech do sałatki Caprese, w której przekładane są na zmianę pomidory z mozzarellą,
- rukola – wyrazista w smaku doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami dostępnymi we Włoszech.
Trzy regiony – trzy różne smaki
Jeśli po urlopie spędzonym we Włoszech zatęsknimy za tamtejszą kuchnią, warto spróbować samodzielnie przygotować te pełne słońca pyszności.
Do przygotowania sałatki florenckiej potrzebujemy kruchej sałaty lodowej, apetycznej i nadającej koloru kukurydzy oraz serów – Lazur i Camembert. Inna jest natomiast sałatka sycylijska. W jej skład wchodzą anchois, suszone pomidory i chrupiąca czerwona papryka, natomiast dla lubiących pieczywo najlepsza będzie jej toksańska odmiana z czerstwym pokrojonym chlebem, rukolą, świeżymi pomidorami i ogórkiem. A do niej obowiązkowo Sos włoski z oregano i bazylią Prymat, który doskonale sprawdzi się do tego, aby polać nim przygotowane sałatki wprost z południa Europy. Wystarczy już kilka chwil, aby był gotowy, ponieważ do jego przyrządzenia potrzebujemy tylko kilka kropli oliwy i łyżkę wody lub też możemy wymieszać go z jogurtem naturalnym. Obowiązkowym akcentem sosu są zioła śródziemnomorskie - delikatna bazylia i wyjątkowo aromatyczne oregano, nie do zastąpienia niczym we włoskiej kuchni, które dodatkowo podkreślą naturalne walory smakowe warzyw.
Tak przygotowane sałatki stanowią doskonałe połączenie z typowymi dla kuchni polskiej potrawami, serwowanymi na obiad czy podczas wieczornego spotkania przy grillu. Każde danie podane z lekką sałatką wzorowaną na włoskich ideałach będzie lżejsze i przyjemniejsze w smaku z apetycznie prezentującą się tęczą kolorów.
Czy wiesz, że…
Komponując sałatki warto, pamiętać o tym, aby nie dodawać do nich więcej niż 5 składników
Zawsze polewamy sałatkę sosem przed ułożeniem na talerzu. Wówczas smaki zdążą się ze sobą „zaprzyjaźnić”.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej