Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPochodzi z zachodniej części basenu Morza Śródziemnomorskiego, gdzie wykorzystywany był przez mieszkańców do przygotowywania napojów chłodzących. Charakteryzuje się silnym i pikantnym aromatem, w których delikatnie wyczuwalny jest zapach goździków. To czyni tymianek jednym z bardziej aromatycznych ziół, uwielbianym przez zdecydowaną większość wielbicieli kulinariów.
W kuchni francuskiej tymianek jest uważany za jedno z doskonalszych ziół, bez którego trudno wyobrazić sobie większość lokalnych przysmaków, np. zup kremów z małży. Jednak ze względu na to, że tymianek charakteryzuje się typowym ziołowym aromatem, chętnie wykorzystywany jest też w kuchni polskiej. Dlatego łatwiej wymienić jest te potrawy, do których nie powinniśmy go używać, niż te, w których powinien znaleźć się on obowiązkowo.
Obecnie ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni i chętnie sięga się po niego, gotując zupy, gulasze, a nawet do zamarynowania dziczyzny. Szczególnie pasuje do ciężkostrawnych potraw, ponieważ czyni je łatwiej przyswajalnymi. Dzisiaj wielbiciele dań mięsnych, w tym pieczonej kaczki, dziczyzny, królika, cielęciny czy wołowiny zawsze mają go na kuchennym regale i sięgają po niego, przygotowując marynaty. Sporządzając pieczeń rzymską czy domowe wędliny też warto pamiętać o tym, aby go dodać. Tymianku nie powinno też zabraknąć w sosach czy wszelkiego rodzaju sałatkach.
Nawet jeśli jego aromat wydaje się nam zbyt silny, nie powinniśmy z niego rezygnować. Warto z nim poeksperymentować. Dodając go do przyrządzanego na kolację twarożku czy miękkiego sera, z pewnością zakochamy się w jego niepowtarzalnym zapachu, który potrafi doskonale podkreślić smak nawet najprostszych potraw. Ważne jednak jest, aby pamiętać o dodawaniu go do potraw w odpowiednich proporcjach. W przeciwnym wypadku zdominuje smak przyrządzanego dania.
Zgodnie z ostatnimi trendami coraz częściej wykorzystywany jest do przyprawiania dań rybnych. Idealnie współgra z innymi składnikami, wykorzystywanymi do przygotowania ryb jak np. cebula. Dodatkowo usuwa przykry zapach, powodując, że przyrządzana potrawa nabiera przyjemnego, odświeżającego zapachu.
Bez wahania tymianek można połączyć z innymi przyprawami, np. czosnkiem czy bazylią, które podkreślają jeszcze jego niesamowity smak.
Warto wiedzieć!
- Zawsze dodawaj tymianek pod koniec gotowania.
- Szacuje się, że na około 1 kg produktu można wykorzystać około 1-2 łyżeczki tymianku.
- Tymianek jest bogaty w witaminę B6, A, K i kwas foliowy.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej