Złamie łagodność i wydobędzie smak
Cząber to jedno z podstawowych ziół o bardzo pierwotnym charakterze. Ma wyraźny i pikantny smak, który zdecydował o tym, że przez długi czas jego nazwę stosowano jako synonim smacznej i aromatycznej
Czytaj więcejCząber to jednoroczna roślina zielna, która rośnie samoistnie przede wszystkim na obszarach śródziemnomorskich. Zapach jej liści przypomina mieszankę tymianku i cytryny, jest to więc przyjemny, intensywny i odświeżający aromat, który z powodzeniem podkreśli smak wielu potraw. Cząber zawiera również silnie aromatyczne olejki eteryczne przypominające zapachem miętę i pieprz.
Cząber suszony Prymat jest idealny zarówno do dań zimnych, jak i gorących — jego aromat jest intensywny, dobrze wyczuwalny i ziołowy. Ponieważ należy do tej samej rodziny roślin co tymianek, rozmaryn, oregano, majeranek oraz szałwia, zapachem przypomina również nieco macierzankę. Cząber suszony Prymat potrawom nadaje wyrazisty i pikantny smak. Ma też korzenny oraz lekko gorzkawy posmak, dlatego nie należy przesadzać z dodawaniem go do dań. Cząber powinniśmy dosypywać do potrawy w ciągu ostatnich 5-10 minut gotowania, aby mieć pewność, że uwolni się cały jego intensywny i bogaty aromat, jednocześnie nie powodując zgorzknienia dania. Z powodzeniem możemy przyprawiać nim dania łagodne i delikatne oraz pikantne i ostrzejsze w smaku. Cząber suszony ma sypką postać o barwie od zielonej do brunatnozielonej.
Gramatura: 10 gCzy wiesz, że cząber był ceniony już w czasach starożytnych ze względu na swoje właściwości smakowe? Wieki temu wierzono, że cząber jest świetnym afrodyzjakiem. Inne nazwy, pod którymi możemy znaleźć tę przyprawę, to satureja, pieprzyk i dzięcielina.
W kuchni Cząber suszony Prymat bardzo dobrze komponuje się z grillowanymi daniami mięsnymi i rybnymi oraz z różnymi warzywami i sosami sałatkowymi. Przed podaniem mięsa możemy posmarować je oliwą z oliwek wymieszaną z cząbrem dla uzyskania bogatszego smaku i aromatu potrawy. Doskonale nadaje się do przyprawiania rozmaitych napojów alkoholowych i likierów, a w szczególności wermutu. Ze względu na właściwości smakowe z powodzeniem możemy go używać jako łagodniejszego zamiennika bardziej ostrego i intensywnego pieprzu. Suszony cząber pasuje również doskonale do zielonej i żółtej gotowanej fasolki. Jeśli nie mamy pod ręką oregano, możemy posypać nim pizzę. Jest on bardzo wszechstronnym ziołem i świetnie idzie w parze z takimi składnikami, jak miód, czosnek, cebula, oliwki, imbir, jajka, a nawet cynamon czy skórka z cytryny.
Cząber to jedno z podstawowych ziół o bardzo pierwotnym charakterze. Ma wyraźny i pikantny smak, który zdecydował o tym, że przez długi czas jego nazwę stosowano jako synonim smacznej i aromatycznej
Czytaj więcej