Błyskawiczna nutka pikanterii
Warto ją mieć pod ręką, gdyż jest niezawodna, gdy błyskawicznie chcemy nadać potrawie nutkę pikanterii. Ta ostra kusicielka w mig sprawi także, że danie nabierze pięknej czerwonej barwy. Przyprawa
Czytaj więcejPapryka ostra mielona Prymat ma intensywny zapach oraz smak, przez co doskonale nadaje się do wszelkich pikantnych potraw. Została przygotowana ze starannie wyselekcjonowanych, najlepszych gatunków papryki. Dzięki jej właściwościom możemy z powodzeniem przygotowywać w domu dania pochodzące z różnych kuchni świata, na przykład węgierskiej, włoskiej czy meksykańskiej. Papryka ostra może posłużyć jako zamiennik pieprzu w daniu, który poza nadaniem ostrego smaku wzbogaci go o piękny czerwony kolor.
Gramatura: 45 gPapryka zalicza się do przypraw, których importuje się najwięcej. Jej spożycie jest nawet nieco większe niż spożycie pieprzu. W strefie zwrotnikowej i podzwrotnikowej papryka poprawia łagodny smak podstawowego pożywienia, jakim jest ryż w Indiach i południowo-wschodniej Azji, a także fasola i kukurydza w Meksyku. W zależności od tego, jak dużo nasion i ścianek wewnętrznych strąka zostanie dodane do produktu końcowego, otrzymuje się łagodniejsze lub ostrzejsze odmiany czerwonego proszku.
Papryka ostra znakomicie nadaje się do wszelkiego rodzaju dań z mięsa, ryb i drobiu, a także sałatek, zup, potraw z ryżu, zapiekanek, salami i jaj. Stosuje się ją do potraw kuchni meksykańskiej, włoskiej, indyjskiej. Jest niezbędnym elementem potraw syczuańskich oraz zup tajlandzkich. Doskonale pasuje na przykład do włoskiej pizzy albo węgierskiego gulaszu. Ma aromatyczny zapach i ostry, palący smak, dlatego cieszy się tak dużym uznaniem wśród polskich kucharzy. Przy dodawaniu papryki do gorącego tłuszczu lub oleju należy dolać również odrobinę wody, aby zapobiec przypaleniu się papryki.
Warto ją mieć pod ręką, gdyż jest niezawodna, gdy błyskawicznie chcemy nadać potrawie nutkę pikanterii. Ta ostra kusicielka w mig sprawi także, że danie nabierze pięknej czerwonej barwy. Przyprawa
Czytaj więcejPapryka jako przyprawa dotarła do Europy dwoma drogami – jako „pieprz turecki” ze Wschodu i jako pieprz „indyjski lub indiański” wraz z Kolumbem z Ameryki.
Czytaj więcej