Idealny do deserów, ale i dziczyzny
Cynamon mielony ma bardzo charakterystyczny smak i zapach – głęboki i korzenny, które ciężko pomylić z inną przyprawą. W Polsce jest głównie kojarzony ze słodkimi akcentami potraw
Czytaj więcejCynamon mielony Prymat wyróżnia się intensywnym, słodko-korzennym aromatem, a także przyjemnie piekącym smakiem. To przyprawa, która urzeka swym zapachem i daje nam niezwykłe możliwości kulinarne. Cynamon kojarzy się z okresem Świąt Bożego Narodzenia i przygotowywanymi w tym czasie wypiekami, ale coraz częściej sięgamy po jego dodatek w daniach wytrawnych. Przełamuje doskonale znany smak potrawy, dodając jej orientalnej, delikatnie słodkawej nuty. To właśnie dodatek cynamonu w szarlotce czy cieście ze śliwkami powoduje, że podczas pieczenia unosi się w domu otulający, korzenny zapach. Cynamon jest przyprawą która gości niemal w każdej polskiej kuchni, zwłaszcza że coraz częściej dodawana jest do marynat mięsnych oraz ryb, np. śledzi przygotowanych z przyprawami korzennymi.
Gramatura: 50 gCynamon należy do najstarszych przypraw świata. Wzmianki o nim pojawiły już się około 2800 lat p.n.e. w księdze zielarskiej jednego z chińskich cesarzy. W roku 1636 Holendrzy wywieźli cynamonowca z wyspy Cejlon i rozpoczęli jego uprawę. Poza Sri Lanką cynamon uprawiany jest także w Indiach, Brazylii, Indonezji, na wyspach Morza Karaibskiego i Oceanu Indyjskiego. Jest jedyną przyprawą, którą otrzymuje się z kory rośliny. Gałęzie drzewa lub krzewu cynamonowego obcina się, kiedy osiągną grubość około 3 centymetrów. Po zdrapaniu nożem nieużytecznej kory zewnętrznej ukazuje się cenna kora wewnętrzna. Nacina się ją wzdłuż gałęzi, a potem w poprzek dwoma okrężnymi nacięciami. Oddzielony od gałęzi kawałek kory zostaje zwinięty w rulon i wysuszony. W ten sposób otrzymuje się tzw. laski cynamonu.
Cynamon znakomicie nadaje się zarówno do dań słodkich, jak i pikantnych. Szczególnie do potraw z jagnięcia, np. marokańskiej tagine i irańskiej khorak. W polskiej kuchni najchętniej przyprawiamy nim dania z ryżu, kompoty (zwłaszcza z gruszek), desery czekoladowe, ciasta, napoje, chleb korzenny i grzanki. Dawniej był używany do aromatyzowania angielskiego piwa i wina. Aromatyczny cynamon wykorzystywany jest także jako składnik mieszanek do kadzideł i naturalnych mieszanek zapachowych.
Cynamon mielony ma bardzo charakterystyczny smak i zapach – głęboki i korzenny, które ciężko pomylić z inną przyprawą. W Polsce jest głównie kojarzony ze słodkimi akcentami potraw
Czytaj więcej