Szklane opakowania

Koperek

suszony

Koperek to jedna z najpopularniejszych i wszechstronnych przypraw kuchennych. Chętnie stosowany jest w świeżej formie, ale występuje również w postaci suszonej. Koperek suszony Prymat jest doskonałym zwieńczeniem rozmaitych potraw — od warzywnych, mięsnych, aż po rybne.

Zapach świeżego kopru jest bardzo charakterystyczny i dość intensywny, natomiast koperek suszony charakteryzuje się nieco łagodniejszym i przyjemniejszym aromatem. Jego odświeżający, korzenno-słodkawy smak sprawia, że nadaje potrawom wyrazistości i doskonale wzmacnia ich walory smakowe. Suszone, drobniutko posiekane liście kopru powinniśmy dodawać do potraw zawsze pod koniec przyrządzania. Wtedy mamy pewność, że ich aromat w pełni przeniknie do dania i dobrze się z nim połączy. To jedno z podstawowych ziół typowych dla kuchni polskiej, kojarzy się na ze smakiem wiosny i lata. W wielu domach to jedno z ulubionych ziół do dekorowania. Wystarczy szczypta, a danie od razu wygląda apetyczniej. Ze względu na łagodny aromat koperku suszonego jest on również chętnie dodawany do potraw dla najmłodszych. Dla wielbicieli smaku i zapachu kopru suszonego, marka Prymat wprowadziła do swojej oferty tę przyprawę w szklanym opakowaniu (19 g), z dwiema możliwościami aplikacji.

Gramatura: 19 g

Czy wiesz, że...

Koperek suszony Prymat stanowi niezbędnik każdej polskiej kuchni. Ma niezwykle silny aromatyczny zapach, charakterystyczny korzenno-słodkawy smak, pięknie ożywia wygląd przygotowywanych potraw. Jest świetny do tradycyjnych, polskich zup, gulaszu i ziemniaków.

Zastosowanie

Koperek suszony Prymat możemy wykorzystać jako dodatek do wielu potraw. Bardzo dobrze pasuje do jajek — ugotowanych na twardo lub na miękko — oraz do dań na ich bazie, takich jak omlety, wytrawne naleśniki czy jajecznica. Kopru warto również użyć do urozmaicenia smaku zup, do posypania gotowanych ziemniaków czy potraw rybnych, na przykład z łososia. Świetnie komponuje się też z rozmaitymi warzywami, z marynatami, sosami i dipami na bazie jogurtu, a nawet ze świeżymi serami. Koperek suszony może być też głównym bohaterem potrawy. Doskonałym pomysłem jest przyrządzenie sosu koperkowego idealnego zarówno do mięsa, np. drobiu czy wieprzowiny, jak i do ryb, dań z ziemniaków, makaronu czy różnego rodzaju zapiekanek. Można też ugotować wyśmienitą, lekkostrawną zupę koperkową szczególnie polecaną w upalne dni. Koperek jest niezastąpioną przyprawą do różnego rodzaju przetworów — sałatek warzywnych, a zwłaszcza ogórków zarówno kiszonych, jak i konserwowych czy korniszonów.

Warto wiedzieć

Zarządzaj plikami cookies