Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPostawione w półmisku na kuchennym stole prezentują się doskonale. Mowa o kolorowych, finezyjnie skomponowanych i polanych aromatycznym sosem… sałatkach. Są niekwestionowanym elementem każdego menu: podawane do obiadu jako warzywny dodatek, przegryzane w ciągu dnia jako zdrowy lunch w biurze i zajadane na kolację przez lubiących być fit. Można przygotować je przez cały rok, ale w sezonie wiosenno-letnim zyskują nowe „oblicze” – świeże warzywa aż „proszą się” o to, aby zrobić z nich sałatkę, a do smaku obowiązkowo polać sosem. Koperkowo-ziołowy będzie idealny!
Wiosną koniecznie należy pomyśleć o uporządkowaniu swojego menu i zastąpić nieco bardziej tłuste i rozgrzewające dania lekkimi i zdrowymi sałatkami, które będą prawdziwą witaminową i smakową bombą. Dostępność nowalijek – świeżych, młodych i pachnących warzyw daje masę kulinarnych możliwości. Wystarczy już 3-5 składników, garść wyobraźni i obowiązkowo sos do polania sałatki, aby chrupać zdrową przekąskę, oglądając telewizję.
Warzywa można łączyć w pary, komponując nowe propozycje i odkrywając coraz to lepsze smaki. Dlatego błędnym jest myślenie, że sałatki są nudne.
Aby czerpać pełnymi garściami z darów natury, warto wybrać się na stragan i tam poszukać inspiracji na znakomite sałatki. W zależności od tego, co uda się nam zdobyć, pamiętając o zasadzie maksymalnie pięciu składników w sałatce i ich odpowiednim doborze kolorystycznym, już na kolację lub w przerwie na lunch rozsmakujemy się w pysznej kompozycji. Przygotowanie sałatki jest błyskawiczne, co z pewnością jest kolejną dużą zaletą.
Jednak sam dobór składników to nie wszystko. Prawdziwe bogactwo smaku sałatek podkreślają dopiero sosy. Sos koperkowo-ziołowy Prymat wprost doskonale pasuje do wszystkich wiosenno-letnich sałatek. Bukiet aromatów został w nim wybrany w taki sposób, aby wyraźne zaakcentować nutę smakową kopru i suszonych ziół – bazylii, oregano i majeranku. W oka mgnieniu można go przygotować, łącząc zawartość saszetki z oliwą z oliwek lub jogurtem naturalnym. Takie zestawienie pozwoli wzbogacić sałatki z ogórkami, pomidorami i zieloną sałatą w roli głównej.
Dla urozmaicenia sałatek można dodać do nich:
- kawałki kurczaka,
- jajko na twardo,
- łososia lub tuńczyka,
- różnego rodzaju sery,
- pestki słonecznika,
- kiełki,
- owoce np. mango, pomarańczą lub arbuzem.
Czy wiesz, że…
Odpowiednio skomponowane warzywa dostarczają organizmowi wszystkich potrzebnych wartości odżywczych i witamin.
Aby sałatki były bogate w białko, należy je uzupełnić kawałkami mięsa, tuńczyka lub jajkiem.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej