Zielone źródło energii
Kto z nas nie kocha prawdziwie wiosennego aromatu zielonej pietruszki? W formie ususzonej możemy mieć ją zawsze pod ręką i sięgnąć po nią, gdy potrawie brakuje świeżego zielonego akcentu.
Czytaj więcejNatka pietruszki suszona Prymat ma charakter uniwersalny i doskonale harmonizuje z różnymi smakami wielu potraw. Polecamy ją zwłaszcza do zup, sosów, sałat, pasztetów i surówek. Jest niezbędna w każdej kuchni, nie tylko ożywia wygląd przygotowywanych dań, czyniąc je bardziej apetycznymi, ale także wydziela bardzo przyjemną woń. W postaci suszonej natka pietruszki Prymat jest niezastąpiona w okresie zimowym, kiedy z dostępnością tej świeżej może być problem.
Gramatura: 13 gGrecy wysiewali pietruszkę i rutę wzdłuż grządek z ziołami i stąd wzięło się powiedzenie "być przy pietruszce i rucie", co oznacza rozpoczęcie jakiejś roboty, interesu. Ponadto używali jej do plecionek i girland na przyjęcia. Ich woń miała zniechęcać do nadmiernego picia wina oraz usuwać nieprzyjemne zapachy. Pietruszka uprawiana jest praktycznie w całej Europie, a także w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej i Australii.
Natkę pietruszki z powodzeniem dodaje się do sałatek i surówek, posypuje się nią kanapki, potrawy z jaj, zupy jarzynowe, ryby i gotowane ziemniaki. Natkę można dodać do majonezu i wielu klasycznych sosów. Jest niezastąpionym dodatkiem do pasztetu. Suszona natka pietruszki sprawdzi się idealnie wtedy, gdy zapasy tej zamrożonej latem skończą się, a w sklepie trudno będzie dostać świeżą. Suszona natka pietruszki w połączeniu z ulubioną oliwą może być jednym z dodatków do sałatkowego dressingu, mięsnej czy rybnej marynaty oraz sosów i zup - przede wszystkim rosołu.
Kto z nas nie kocha prawdziwie wiosennego aromatu zielonej pietruszki? W formie ususzonej możemy mieć ją zawsze pod ręką i sięgnąć po nią, gdy potrawie brakuje świeżego zielonego akcentu.
Czytaj więcej