Niebo na talerzu, czyli kolorowe i smaczne sałatki
Połączone ze sobą bogactwo smaków, które rodzi się z rozmaicie dobranych kolorowych składników to doskonała propozycja na śniadanie, obiad oraz lekką kolację.
Czytaj więcejSos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat został stworzony z myślą o wszystkich wielbicielach i smakoszach kuchni włoskiej oraz zwolennikach lekkich dań. Powstał na bazie podstawowych śródziemnomorskich przypraw. Delikatny smak oregano i niepowtarzalny zapach bazylii tworzą jego wyjątkowy charakter. Dodatek czerwonej papryki sprawia, że ziołowy aromat zostaje przełamany słodką nutą. Idealnie podkreśli smak sałatki z typowych dla kuchni włoskiej składników, takich jak mozzarella, burrata, pomidory, cebula, czosnek, oliwki czy rukola. Aby danie było jeszcze bardziej pożywne i sycące, możemy dodać tuńczyka, grillowaną pierś z kurczaka lub owoce morza. Połączenie sosu sałatkowego włoskiego Prymat z dobrej jakości oliwą sprawi, że poczujemy smak i aromat potraw rodem z Neapolu, Rzymu, Toskanii lub innego regionu Italii.
Sałatka z Sosem włoskim z bazylią i oregano Prymat może stanowić samodzielne danie lub część obiadu. To świetny pomysł na przystawkę, drugie śniadanie, lunch do pracy lub dodatek do grillowanych mięs i warzyw, które można zaserwować podczas spotkania z przyjaciółmi. Aromatyczny i ziołowy sos wykorzystamy również podczas kulinarnych eksperymentów z kuchnią włoską czy polską. W sałatce caprese — bazylia i oregano — w lekko kwaśnym, octowym sosie idealnie podkreślą mleczny smak mozzarelli oraz słodycz dojrzewających w słońcu pomidorów malinowych lub bawolego serca. Taka wyjątkowa fuzja aromatów z pewnością znajdzie wielu zwolenników.
Gramatura: 9 gKuchnia włoska to jedna z najbardziej znanych na świecie. Niezwykle bogata, a przy tym smaczna, zdrowa i prosta w przygotowaniu — podbiła serca milionów ludzi. To nie tylko pizza, ravioli, penne i mozzarella. To również doskonałe sałatki, w których nie może zabraknąć oliwek i pomidorów, także tych suszonych. Ważne są tutaj różne rodzaje sałat, takie jak gorzkawa w smaku rukola czy roszponka. Każdy region ma swoją specyfikę i typową dla siebie sałatkę. Sałatka sycylijska to anchois, pomidory suszone i czerwona papryka, toskańska to czerstwy chleb krojony w kostkę z rukolą, pomidorami i ogórkiem, a florencka bazuje na sałacie lodowej, kukurydzy i serach: lazur, camembert. Sałatki włoskie wyróżniają się bogactwem ziół – bazylii i oregano, które nie tylko nadają smak i aromat, ale pobudzają też pracę żołądka i korzystnie wpływają na przemianę materii. Każda z tych sałatek smakuje najlepiej z sosem na bazie oliwy i odpowiednio skomponowanych ziół.
Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat będzie doskonale komponował się ze świeżymi warzywami, drobiem, szynką parmeńską czy serami typu camembert, mozzarella. W roli składników włoskich sałatek szczególnie polecamy rukolę, oliwki i pomidory. Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat przygotowujemy, dodając do niego oliwę i wodę lub jogurt. Składniki powinny zostać wymieszane z sosem około 10 minut przed podaniem. Sałatkę możemy serwować na przykład z bagietką z masłem ziołowym lub czosnkowym.
Połączone ze sobą bogactwo smaków, które rodzi się z rozmaicie dobranych kolorowych składników to doskonała propozycja na śniadanie, obiad oraz lekką kolację.
Czytaj więcejWiększość osób zapytanych o charakterystyczne dla kuchni włoskiej potrawy bez większego zastanowienia odpowie: makarony, pasty i pizza.
Czytaj więcej