Niebo na talerzu, czyli kolorowe i smaczne sałatki
Połączone ze sobą bogactwo smaków, które rodzi się z rozmaicie dobranych kolorowych składników to doskonała propozycja na śniadanie, obiad oraz lekką kolację.
Czytaj więcejSos sałatkowy grecki ziołowo-czosnkowy Prymat to idealny dodatek do prawdziwej sałatki greckiej. Dzięki niemu warzywa zachowują świeżość, a całość nabiera charakterystycznego smaku rodem z Grecji. Sos sałatkowy grecki ziołowo-czosnkowy Prymat z pewnością zachwyci wszystkich miłośników śródziemnomorskich lekkich dań.
Połączenie przypraw i ziół charakterystycznych dla greckiej kuchni, takich jak oregano, tymianek, czosnek i suszone pomidory, jest niezwykle aromatyczne. Już sam wyjątkowy zapach tej mieszanki sprawia, że przenosimy się myślami do nagrzanej słońcem tawerny nad brzegiem Morza Śródziemnego, gdzie serwuje się specjały ze świeżych, lokalnych produktów. Wyraziste przyprawy oraz intensywny, wonny czosnek podkreślają walory smakowe warzyw i owoców używanych do komponowania sałatek. Kwaśny sos zawsze świetnie współgra i uzupełnia smak serów kozich czy greckich typu feta, halloumi lub kasseri.
Do sałatki w stylu greckim możemy dodać owoce morza, np. ośmiornicę, krewetki, tuńczyka. Nie powinno też w niej zabraknąć czarnych albo zielonych oliwek, które są nieodłącznym elementem kuchni śródziemnomorskiej. Nie zapomnijmy użyć dobrej jakości oliwy, ponieważ jej wyjątkowego smaku nie da się w żaden sposób zastąpić. Tak przygotowane danie może stanowić samodzielny posiłek lub być uzupełnieniem obiadu. Świetnie sprawdzi się jako lekka przystawka, sycące drugie śniadanie, odżywczy lunch do pracy czy też orzeźwiający dodatek do potraw z grilla, szczególnie drobiu, baraniny oraz wołowiny. Podajmy ją także w towarzystwie souvlaków, koft, cevapcici czy innych mięsnych specjałów kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Idealnie skomponowany sos grecki ziołowo-czosnkowy Prymat można wykorzystać do klasycznej sałatki greckiej lub innych połączeń smakowych inspirowanych kuchnią tamtego regionu.
Gramatura: 9 gZdaniem smakoszy kuchnia grecka zalicza się do najlepszych na świecie. Pod upalnym niebem Grecji dojrzewają wspaniałe warzywa i zioła. Kuchnia grecka jest równie smaczna, jak prosta i zdrowa. Charakteryzuje się przede wszystkim dużą ilością czosnku, oliwy z oliwek, warzyw (zwłaszcza pomidorów i papryki) i świeżych ziół. Tradycyjne danie kuchni greckiej, przez mieszkańców Hellady zwane „horiatiki”, czyli sałatka grecka, jest jednym z najpopularniejszych rodzajów sałatek.
Liczba przepisów na sałatkę grecką jest długa. Znawcy uznają, że musi tam być pomidor, ogórek, czerwona papryka, czarne oliwki, cebula i ser typu feta oraz oregano. Amatorzy i artyści dodają jeszcze sałaty, najchętniej lodową lub pekińską, zieloną paprykę i pieczarki. Warzywną kompozycję wieńczy Sos sałatkowy grecki ziołowo-czosnkowy Prymat z dodatkiem oliwy i wody lub jogurtu. Składniki powinny zostać wymieszane z sosem ok. 10 minut przed podaniem. Sałatka grecka jest doskonałą przystawką do potraw grillowych. Z powodzeniem może też funkcjonować jako samodzielne danie. Wystarczy zaserwować do niej świeże pieczywo i… lekka kolacja gotowa!
Połączone ze sobą bogactwo smaków, które rodzi się z rozmaicie dobranych kolorowych składników to doskonała propozycja na śniadanie, obiad oraz lekką kolację.
Czytaj więcejGrecy mogą poszczycić się pięknymi widokami i smaczną kuchnią, która rozsławiona jest na całym świecie.
Czytaj więcej