Soczyste i kolorowe greckie sałatki

Grecy mogą poszczycić się pięknymi widokami i smaczną kuchnią, która rozsławiona jest na całym świecie. Z pozoru prosta, podbija serca wszystkich, którzy chociaż raz rozsmakują się w tamtejszych smakołykach. Różnorodna i kolorowa, obfituje w dorodne warzywa i owoce, z połączenia których powstają wyśmienite sałatki. Zdradzamy kilka sposobów, jak przygotować je we własnej kuchni, aby odtworzyć znakomite smaki południa.

W kuchni greckiej apetyczny wygląd i niesamowity smak zawsze powinny iść w parze. Stąd też przywykło się mówić, że dla Greków jedzenie to prawdziwa uczta dla zmysłów. Różnorodne i świeże składniki zachwycają podniebienie, a bogactwo kolorów cieszy oko. Tak popularne sałatki w tamtejszej kuchni chętnie przygotowywane są również na gruncie polskim. Najpopularniejszym rodzajem jest tzw. sałatka grecka – w oryginale Horiatiki.

Do jej przygotowania potrzeba warzyw – soczystego i czerwonego pomidora, świeżego ogórka i intensywnej w zapachu – czerwonej cebuli. Pokrojona w paski – chrupiąca zielona papryka i luźno dorzucone czarne oliwki nie tylko pięknie prezentują się w całej kompozycji, ale też nadają sałatce południowego charakteru. Nie brak też jej wariantów, w których spotkać można sałatę – najczęściej lodową lub pekińską. Całość zwieńcza pokrojony w kwadratowe kostki słony ser feta, który jest obowiązkowym składnikiem każdej przystawki, jak i sałatki z kuchni greckiej.

Czy wiesz, że…

Warzywa skomponowane w sałatce powinny być pokrojone w duże kawałki?

Całą kompozycję należy wymieszać ze specjalnie przygotowanym sosem. Dobrym i szybkim rozwiązaniem jest Sos grecki do sałatki Prymat, który wystarczy połączyć z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i wody lub jogurtu naturalnego. Kompozycja sosu została przygotowana w ten sposób, aby wydobyć z warzyw naturalny ich smak i podkreślić świeżość. Oczywiście nie mogło zabraknąć obowiązkowego zioła z kuchni greckiej - oregano, które świetnie nadaje się do przyprawiania warzywnych potraw.

Pamiętaj!

Składniki sałatki z sosem wymieszaj zawsze co najmniej 10 minut przed jej podaniem. Tyle czasu wystarczy, aby nabrała ona oczekiwanego smaku i aromatu. Klasyczna sałatka grecka jest prosta w przygotowaniu, ale aby wiernie odwzorować jej południowy smak należy sięgnąć po dobrej jakości warzywa – przede wszystkim w pełni dojrzałe i świeże. Sałatka grecka to świetna propozycja dla tych, którzy docenią lekkie i pyszne dania, serwowane samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.

Kulinarne porady!

Sałatka grecka idealnie komponuje się z grillowanym mięsem.

Wariacji i sposobów przygotowania Horiatiki nie brakuje. Często jej zawartość modyfikowana jest pod indywidualny smak, ale też w Grecji w zależności od rejonu można spotkać różne jej odmiany. Bez względu na to, jakie składniki pojawią się w półmisku zawsze sałatka przygotowana na wzór tej oryginalnej, pochodzącej z południa Europy będzie orzeźwiająca, lekka, pyszna i zdrowa!

Więcej artykułów

Zarządzaj plikami cookies