Sole

Sól morska

jodowana drobnoziarnista

Sól niemal od zawsze była surowcem na wagę złota, używanym również swego czasu jako środek płatniczy. Od wieków szukano także różnych możliwości jej otrzymywania. Jedną z metod pozyskiwania tego minerału było odparowanie wody morskiej. Sól morska, bo o niej właśnie mowa, to jedna z bardziej wartościowych soli. Znakomicie wyodrębnia smak potraw, zapobiega utracie soli mineralnych podczas gotowania warzyw, a także wpływa na wykształcenie koloru dań. Stanowi jedną z najbardziej fundamentalnych przypraw, bez których trudno byłoby wydobyć smak wielu potraw. Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat to znakomite zwieńczenie smaku nie tylko dań mięsnych i warzywnych, ale także niektórych deserów.

Gramatura: 1000 g

Czy wiesz, że...

Na przestrzeni wielu lat sól pełniła ważną funkcję nie tylko kulinarną, ale i gospodarczą. Nazywana nawet białym złotem przyczyniła się do rozwoju wielu miast i regionów, gdzie można ją było wydobywać lub też pozyskiwać, np. poprzez odparowanie wód morskich. Sól dawniej była tak cennym surowcem, że w średniowieczu wypłacano w niej żołd. Ma to swoje odzwierciedlenie do dziś w języku angielskim, w którym salary oznacza wynagrodzenie, a słowo to pochodzi od łacińskiego salaire. Sól oprócz wartości finansowej miała też od zawsze znaczenie społeczne, a nawet religijne. 

Zastosowanie

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat znakomicie współgra ze smakiem przygotowywanych dań mięsnych czy warzywnych. Z powodzeniem można używać jej także jako zwieńczenie smaku zup, sałatek, kanapek, a także deserów. Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat może stanowić bazę do mieszanek ziół i przypraw jednorodnych. Jest także świetną podstawą dla soli smakowych, które powstają z połączenia takich przypraw jak wanilia, chili, imbir czy czosnek.

Warto wiedzieć

Zarządzaj plikami cookies