Porady kulinarne z solą
Jak przedłużyć świeżość koncentratu pomidorowego? Jak zapobiec przyklejaniu się potraw do patelni podczas smażenia? Co zapobiegnie pękaniu jajek podczas gotowania?
Sól niemal od zawsze była surowcem na wagę złota, używanym również swego czasu jako środek płatniczy. Od wieków szukano także różnych możliwości jej otrzymywania. Jedną z metod pozyskiwania tego minerału było odparowanie wody morskiej. Sól morska, bo o niej właśnie mowa, to jedna z bardziej wartościowych soli. Znakomicie wyodrębnia smak potraw, zapobiega utracie soli mineralnych podczas gotowania warzyw, a także wpływa na wykształcenie koloru dań. Stanowi jedną z najbardziej fundamentalnych przypraw, bez których trudno byłoby wydobyć smak wielu potraw. Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat to znakomite zwieńczenie smaku nie tylko dań mięsnych i warzywnych, ale także niektórych deserów.
Gramatura: 1000 gNa przestrzeni wielu lat sól pełniła ważną funkcję nie tylko kulinarną, ale i gospodarczą. Nazywana nawet białym złotem przyczyniła się do rozwoju wielu miast i regionów, gdzie można ją było wydobywać lub też pozyskiwać, np. poprzez odparowanie wód morskich. Sól dawniej była tak cennym surowcem, że w średniowieczu wypłacano w niej żołd. Ma to swoje odzwierciedlenie do dziś w języku angielskim, w którym salary oznacza wynagrodzenie, a słowo to pochodzi od łacińskiego salaire. Sól oprócz wartości finansowej miała też od zawsze znaczenie społeczne, a nawet religijne.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat znakomicie współgra ze smakiem przygotowywanych dań mięsnych czy warzywnych. Z powodzeniem można używać jej także jako zwieńczenie smaku zup, sałatek, kanapek, a także deserów. Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat może stanowić bazę do mieszanek ziół i przypraw jednorodnych. Jest także świetną podstawą dla soli smakowych, które powstają z połączenia takich przypraw jak wanilia, chili, imbir czy czosnek.
Jak przedłużyć świeżość koncentratu pomidorowego? Jak zapobiec przyklejaniu się potraw do patelni podczas smażenia? Co zapobiegnie pękaniu jajek podczas gotowania?
Na przestrzeni wielu lat sól zaczęła pełnić ważną funkcję nie tylko kulinarną, ale i gospodarczą. Nazywana nawet białym złotem przyczyniła się do rozwoju wielu miast i regionów.
Czytaj więcejSól jest jedną z najczęściej używanych i jednocześnie najbardziej podstawowych przypraw. Znajdziemy ją praktycznie w każdym polskim domu.
Czytaj więcej