Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejJak przedłużyć świeżość koncentratu pomidorowego?
Koncentrat pomidorowy pozostanie dłużej świeży, jeżeli po otwarciu przełożymy go do czystego słoika, posypiemy solą i dodamy łyżkę oleju. |
||
Jak zapobiec przyklejaniu się potraw do patelni podczas smażenia?
Przed smażeniem ryby, na suchej patelni, uprażcie sól, przetrzyjcie patelnię papierowym ręcznikiem i dopiero potem nalejcie i rozgrzejcie olej, na którym usmażycie rybę. Dzięki temu podczas smażenia ryba nie będzie przyklejać się do patelni. Tak samo postępuj, gdy chcesz usmażyć placki ziemniaczane czy jajka sadzone. |
||
Czy stek solić przed czy po smażeniu?
Robert Sowa radzi, jak przygotować idealny stek. Plaster chudej wołowiny powinien mieć temperaturę pokojową. Najpierw należy natrzeć go oliwą z oliwek i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pamiętajmy, aby nie solić steków przed smażeniem! Mięso kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy 2 minuty z jednej strony, potem obracamy i smażymy z drugiej strony 2 minuty na średnim ogniu. Potem stek przekładamy na deskę, solimy i pozostawiamy na 3 minuty, aby odpoczął. |
||
Co zapobiegnie pękaniu jajek podczas gotowania?
Dodając szczyptę soli do gotowania jajek, unikniemy pękania skorupek podczas gotowania, a ponadto łatwiej nam będzie obrać jajka po ugotowaniu. |
||
Jak szybko zagotować wodę?
Woda (np. do gotowania makaronu) szybciej się ugotuje, jeśli posolimy ją dopiero podczas wrzenia. |
||
Jak usunąć zapach mułu z ryb słodkowodnych?
Zapach mułu częsty w przypadku ryb słodkowodnych można usunąć wkładając rybę na 5-8 godzin do roztworu wodnego soli i sody oczyszczonej. Przygotowanie roztworu: do 5 litrów wody dodać 2 czubate łyżki sody i łyżkę soli. Pamiętajmy, aby po wyjęciu ryby z roztworu bardzo dokładnie ją wypłukać i osuszyć. |
||
Kiedy solimy potrawy?
Najlepiej doprawiać dania solą dopiero na końcu. Lepiej nie używać soli do pieczenia, smażenia czy marynowania, ale dodawać już pod sam koniec przygotowania potrawy, gdy np. mięso jest już prawie gotowe. Szczególnie kwestia ta dotyczy wątróbki czy polędwicy wołowej, ponieważ posolenie ich przed obróbką termiczną może spowodować, że będą zbyt twarde. |
||
Jak złagodzić ostry smak pora lub cebuli?
Cebulę lub pora można osolić i pozostawić na sicie na ok. pół godziny, a następnie przelać ciepłą wodą. |
||
Jak pozbyć się goryczki z bakłażana?
Bakłażan bywa w polskiej kuchni niedoceniany ze względu na goryczkę, którą wydziela. Gdy chcemy się jej pozbyć kroimy bakłażana na plastry i posypujemy solą. Odczekujemy chwilę aż warzywo wydzieli sok, opłukujemy i odsączamy z wody na papierowym ręczniku. Przed smażeniem warto ponownie posolić bakłażana, co zmniejszy chłonność miąższu. Dzięki temu bakłażan nie wchłonie zbyt dużo tłuszczu podczas smażenia. |
||
Jak uratować przesoloną zupę?
Jeśli zdarzy nam się przesolić zupę, wystarczy dodać do niej 1-2 surowych ziemniaków. Doskonale pochłoną nadmiar soli. Tym prostym sposobem Robertowi Sowie udało się uratować 5000 litrów zupy podczas jednej z imprez plenerowych. Naprawdę działa! |
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej