Sole

Sól alpejska warzona jodowana drobnoziarnista

Sól alpejska warzona Prymat ma wszechstronne zastosowanie w kuchni i sprawdza się do codziennego przyprawiania potraw. Podkreśla smak mięs i warzyw. Jest drobnoziarnista i wzbogacona jodem, stąd świetnie nadaje się do solniczek. Możemy nią doprawiać rozmaite potrawy, jest także świetna do posolenia wody na ziemniaki czy produkty suche, typu kasza, ryż czy makaron. Sól alpejska Prymat jest wydobywana w czystym i malowniczym rejonie austriackich Alp – Salzkammergut, w którym przeważają góry i jeziora. Złoża soli, z których powstaje pochodzą sprzed około 250 milionów lat. Potrawy, szczególnie mięsne, warto solić pod koniec przyrządzania. W ten sposób będą miękkie i smaczne.

Gramatura: 1 kg

Czy wiesz, że...

Aby potrawy smakowały jak najlepiej, dopraw je solą na końcu przyrządzania. Lepiej nie używać soli do pieczenia, smażenia czy marynowania, ale podawać ją już pod sam koniec przygotowywania potrawy, np. gdy mięso jest już prawie gotowe. Szczególnie dotyczy to wątróbki, czy polędwicy wołowej, ponieważ posolenie ich przed obróbką termiczną może spowodować, że będą zbyt twarde.

Zastosowanie

Sól alpejska jest doskonała do codziennego przyprawiania potraw. Jest idealnie drobna i sypka, dlatego polecamy ją do solniczek. Z jej dodatkiem będą smakowały sałatki warzywne, kanapki z pomidorem, papryką czy ogórkiem. Jest też świetna do przyprawiania wszelkich dań: zup, potraw jednogarnkowych, mięs. Już szczypta wystarczy, by danie miało pełny smak i było pyszne.

Zarządzaj plikami cookies