Ile wariantów, tyle ostrości
Pieprz niegdyś był ceniony równie wysoko jak złoto. Przez wieki wykorzystywany jako „waluta wymienialna” zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie. W średniowieczu pieprz był niekiedy stosowany jako
Czytaj więcejPieprz czarny mielony Prymat jest przyprawą wszechstronnie stosowaną do mięs, zup, sosów, bulionów, marynat, a także serów. Dzięki niemu codziennie przygotowywane posiłki nabierają pożądanego, lekko ostrego posmaku i aromatu. Czarny pieprz mielony Prymat powinien być dodawany na końcu przygotowywania potrawy. Dostępny jest w dużym, ekonomicznym opakowaniu XL.
Gramatura: 50 g
Pieprz niegdyś był ceniony równie wysoko jak złoto. Przez wieki wykorzystywany jako „waluta wymienialna” zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie. W średniowieczu pieprz stosowano jako formę zapłaty podatków, dzierżawy lub czynszu, a niekiedy nawet i posagu. Był tak cenną przyprawą, że Anglicy do aromatyzowania potraw ziołowych zaczęli wykorzystywać substytuty tej przyprawy. Zapotrzebowanie na pieprz stało się impulsem do odkrycia morskiej drogi na Wschód przez Vasco da Gamę.
Pieprz czarny mielony jest przyprawą uniwersalną, dodawaną się do wszystkich pieczeni, marynat i sosów. Stosuje się go przy przyrządzaniu mięs, takich jak wieprzowina, wołowina, baranina czy jagnięcina. Ożywia smak tłustych potraw. Jest niezbędnym dodatkiem do potraw z ryb oraz białego i żółtego sera, wzmacnia smak jaj, szczególnie faszerowanych, Jest doskonały do zup i galaretek rybnych oraz wszystkich dań, które przyprawia się imbirem.
Pieprz niegdyś był ceniony równie wysoko jak złoto. Przez wieki wykorzystywany jako „waluta wymienialna” zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie. W średniowieczu pieprz był niekiedy stosowany jako
Czytaj więcejIdealnie współgra z większością dań mięsnych, nadaje wyrazistości sosom i zupom, podkreśla charakter warzyw. Jest jedną z tych przypraw, która od wieków zajmuje czołowe miejsce na kuchennych regałach
Czytaj więcejAby nadać potrawom wyrazisty smak, niepowtarzalny aromat i piękny wygląd, warto sięgnąć po pieprz czarny grubo mielony.
Czytaj więcej