Przyprawy korzenne

Kardamon

mielony

Kardamon mielony Prymat należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Odznacza się przyjemnym cytrynowo-imbirowym aromatem oraz nutą korzennego, lekko gorzkawego smaku. Kardamon mielony Prymat doskonale łączy się z innymi przyprawami i uzupełnia gamę egzotycznych, głębokich smaków i aromatów takich jak: cynamon, goździki i wanilia. Doskonały do potraw słodkich, deserów, owoców, jak i dań wytrawnych. Jednak najpopularniejsze zestawienie to kawa i kardamon.

Gramatura: 10 g

Czy wiesz, że...

Kardamon jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii. To roślina z rodzin imbirowatych, występuje  w lasach Sri Lanki i w południowych Indii. Obecnie jest też uprawiana w Tanzanii, Gwatemali i w Wietnamie. Jedyną częścią aromatyczna rośliny są nasiona kwiaty, stąd też pozyskuje się przyprawę. Nasiona można stosować w całości lub mielone.

Zastosowanie

Kardamon znany jest głównie jako dodatek do kawy, równie dobrze komponuje się ze smakiem tradycyjnych polskich jabłek,  gruszek, rabarbaru, wiśni, śliwek, agrestu, malin czy jagód, a także wypieków z tymi owocami. Kardamon mielony Prymat można też dodawać do potraw wytrawnych takich jak: kaczka, kurczak czy żeberka. Pasuje też do dań typu curry i gulasz. Jest niezastąpiony do zupy krem z dyni!

Warto wiedzieć

Zarządzaj plikami cookies