Przyprawy korzenne

Kardamon

mielony

Kardamon należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Odznacza się przyjemnym cytrynowo-imbirowym aromatem oraz nutą korzennego, lekko gorzkawego smaku. Kardamon doskonale łączy się z innymi przyprawami i uzupełnia gamę egzotycznych, głębokich smaków i aromatów takich jak: cynamon, goździki i wanilia. Doskonały do potraw słodkich, deserów, owoców, jak i dań wytrawnych. Jednak najpopularniejsze zestawienie to kawa i kardamon.

Gramatura: 10 g

Czy wiesz, że...

Kardamon jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii. To roślina z rodzin imbirowatych, występuje  w lasach Sri Lanki i w południowych Indii. Obecnie jest też uprawiana w Tanzanii, Gwatemali i w Wietnamie. Jedyną częścią aromatyczna rośliny są nasiona kwiaty, stąd też pozyskuje się przyprawę. Nasiona można stosować w całości lub mielone. Podobno kardamon ma też właściwe lecznicze, poprawia przemianę materii i pozytywnie wpływa na procesy trawienne.

Zastosowanie

Kardamon znany jest głównie jako dodatek do kawy, równie dobrze komponuje się ze smakiem tradycyjnych polskich jabłek,  gruszek, rabarbaru, wiśni, śliwek, agrestu, malin czy jagód, a także wypieków z tymi owocami. Kardamon można też dodawać do potraw wytrawnych takich jak: kaczka, kurczak czy żeberka. Pasuje też do dań typu curry i gulasz. Jest niezastąpiony do zupy krem z dyni!

Warto wiedzieć

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem