Idealny do deserów, ale i dziczyzny
Cynamon mielony ma bardzo charakterystyczny smak i zapach – głęboki i korzenny, które ciężko pomylić z inną przyprawą. W Polsce jest głównie kojarzony ze słodkimi akcentami potraw
Czytaj więcejCynamon cały Prymat to wyjątkowo aromatyczna przyprawa korzenna. Charakteryzuje się słodkim, intensywnym, ale lekko piekącym smakiem. Cynamon cały Prymat urzeka swym zapachem i daje nam niezwykłe możliwości kulinarne. Idealnie wzbogaca zarówno pikantne, mięsne potrawy, jak i słodkie desery.
Gramatura: 3 sztukiCynamon należy do najstarszych przypraw świata. Wzmianki o nim pojawiły już się około 2800 lat p.n.e. w księdze zielarskiej jednego z chińskich cesarzy. W roku 1636 Holendrzy wywieźli cynamonowca z wyspy Cejlon i rozpoczęli jego uprawę. Poza Sri Lanką, cynamon uprawiany jest także w Indiach, Brazylii, Indonezji, na wyspach Morza Karaibskiego i Oceanu Indyjskiego. Cynamon jest jedyną przyprawą, którą otrzymuje się z kory rośliny. Gałęzie drzewa lub krzewu cynamonowego obcina się, kiedy osiągną grubość około 3 centymetrów. Po zdrapaniu nożem nieużytecznej kory zewnętrznej, ukazuje się cenna kora wewnętrzna. Nacina się ją wzdłuż gałęzi, a potem w poprzek dwoma okrężnymi nacięciami. Oddzielony od gałęzi kawałek kory zostaje zwinięty w rulon i wysuszony. W ten sposób otrzymuje się tzw. laski cynamonu.
Cynamon cały Prymat jest nieodłącznym składnikiem wielu deserów, a zwłaszcza wypieków, którym towarzyszą jabłka. Stosuje się go również do napojów mlecznych, kawy czy herbaty. Nadaje wyjątkowego aromatu domowym nalewkom. Niektórzy nie wyobrażają sobie przyrządzenia dziczyzny bez dodatku cynamonu.
Cynamon mielony ma bardzo charakterystyczny smak i zapach – głęboki i korzenny, które ciężko pomylić z inną przyprawą. W Polsce jest głównie kojarzony ze słodkimi akcentami potraw
Czytaj więcej