Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPrzyprawy korzenne należą do najstarszych przypraw znanych ludzkości. Głębia smaku, egzotyczne aromaty i szlachetny charakter przypraw korzennych pozwalają na bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Choć kojarzą się z kuchniami dalekich krajów, także w kuchni polskiej znalazły szerokie zastosowanie – od dań słodkich po pikantne. Potrafią nadać charakteru codziennym posiłkom, wykwintnym potrawom, jak i napojom.
Dziś przyprawy korzenne stanowią uzupełnienie, ciekawy i egzotyczny dodatek. Aż trudno uwierzyć, że nie tylko przez wieki, ale też tysiąclecia były to najważniejsze przyprawy o niemal magicznym i świętym charakterze. W czasach antycznych miały one wymiar religijny, dopełniały rytuałów i ceremonii. W wiekach późniejszych odkryto ich lecznicze właściwości. Ich znaczenie znane było starożytnym Egipcjanom, jak i Krzyżowcom na jedwabnym szlaku czy też kupcom weneckim... Dziś – to głównie kulinaria czerpią z ich mocy.
Kora cynamonu cejlońskiego, wysuszona pestka owocu muszkatołowca korzennego, wiecznie zielonego drzewa, pąki kwiatowe goździkowca korzennego, kłącza i pędy azjatyckiego imbiru czy kurkumy to najstarsze przyprawy świata. Ich nazwy brzmią dumnie, a smaki i aromaty to kwintesencja świata przypraw. Prestiż i wartość przypraw korzennych stanowiły impuls do kolejnych wypraw w dalekie krainy, a nawet wojen czy gospodarczych spekulacji, szantaży i mafijnych konszachtów.
To, co niegdyś było tajemnicze, odległe, ze świata sacrum, dziś choć nie stało się może profanum, to trafiło jednakże do sfery domowej, a dokładnie kuchni. I to już nie tylko królewskiej czy dworskiej, jak w wiekach średnich, ale „pod strzechy”. Dziś saszetka z cynamonem znajduje się niemal w każdym domu, bo przecież nie sposób upiec dobrą szarotkę bez tej aromatycznej przyprawy.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej