Czy wiesz, że...
Jedne z pierwszych wzmianek dotyczących anyżu pochodzą z egipskiego papirusu Eberesa. Anyż był również bardzo popularny w starożytnej Grecji i Rzymie. W Indiach do dzisiaj stosowany jest w celu zachowania świeżego oddechu po posiłku. Dziś roślina ta uprawiana jest Turcji, Indiach czy Hiszpanii. Do niedawna jednym z największych producentów anyżu była Syria. Co ciekawe, nasiona anyżu stosowane są również do wyrobu niektórych perfum.
Anyż wykorzystywany jest do wielu tradycyjnych potraw z różnych zakątków świata. Na Korsyce bardzo popularne są anyżowe ciasteczka. Również we Francji produkuje się ziołowy likier pernod o wyraźnym anyżowym smaku oraz absynt na bazie anyżu. Anyż jako składnik znajdziemy także w innych znanych alkoholach, takich jak: włoska sambuca, greckie ouzo, tureckie raki czy rodzima anyżówka.
Zastosowanie
Anyż nasiona Prymat świetnie sprawdzi się jako dodatek do tradycyjnych ciast takich jak mazurek, miodownik, keks czy piernik. Anyż można też dodać do kompotów: z jabłek, gruszek i śliwek. Idealnie sprawdzi się jako składnik marynaty do potraw mięsnych - np. pieczeni wieprzowych i z dziczyzny, a także do dań warzywnych, np. z czerwonej kapusty, marchwi, buraków i dyni. Polecany jest również do wypieku chleba.
Ciekawy efekt można osiągnąć, dodając zmielony anyż do sosów jogurtowych, koktajli lub kawy i herbaty. Nasiona anyżu można dodawać do potraw w całości, rozdrobnić w moździerzu lub zmielić w młynku. Anyż nasiona Prymat należy przechowywać szczelnie zamknięty, z dala od dostępu światła. Dzięki temu na dłużej zachowa swój smak i niepowtarzalny aromat.