Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii. Odznacza się przyjemnym cytrynowo-imbirowym aromatem oraz nutą korzennego, lekko gorzkawego smaku.
Wielu miłośników słyszało o tej przyprawie, niemniej jej znajomość długo zostawiała wiele do życzenia. Jednak wraz rozwojem kulinarnych trendów, Polacy coraz chętniej sięgają po przyprawy niegdyś niszowe, traktowane jako wyjątkowo wyszukane. Dziś kardamon jest coraz bardziej popularny. Mawia się, że to przyprawa godna rąk dobrego kucharza, ponieważ pasuje zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych.
Popularność kardamonu rozpoczęła się od kawy, do której dosypana szczypta tej przyprawy dodaje finezji, odmienia smak i pozwala w ciekawy sposób ją urozmaicić. Kardamon równie dobrze łączy się także z czekoladą i kakao, a także orzechami.
Od przyprawiania kawy jest już tylko krok do słodkości. Dziś liczba przepisów na słodkości, ciastka, babeczki, muffinki, murzynki i brownie z kardamonem potwierdza wzrost popularności tej przyprawy.
Kardamon równie dobrze komponuje się ze smakiem tradycyjnych polskich jabłek, gruszek, rabarbaru, wiśni, śliwek, agrestu, malin czy jagód, zarówno w postaci wypieków, jak i domowych przetworów. Równie dobrze sprawdzi się z marchewką w wersji na słodko – zarówno ciast jak i dżemów. Z owoców egzotycznych kardamon ciekawe współgra z pomarańczą i mango. Można nim przyprawić każdą sałatkę owocową czy kompot.
Choć kardamon głównie stosowany jest do słodkości, warto poeksperymentować z jego smakiem w daniach wytrawnych, pasuje do mięsa kaczki, kurczaka czy żeberek. Pasuje też do dań typu curry, czy gulasz. Jest niezastąpiony do zupy krem z dyni! Kardamon można z powodzeniem łączyć z takimi przyprawami jak cynamon, goździki i wanilia. jako doskonałe uzupełnienie gamy egzotycznych, głębokich smaków i aromatów.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejAnyż nasiona znany też pod nazwą biedrzeniec to przyprawa o zapachu podobnym do kopru włoskiego, z wyglądu do kminku całego, jest też nieco podobna z smaku, ale bardziej pikantno – słodkawa.
czytaj więcej