Czy wiesz, że...
Imbir jest jednym z najstarszych i najważniejszych gatunków przyprawowych. Jego uprawą zajmowano się ponad 3000 lat temu w tropikalnych rejonach Azji. Ogromnym uznaniem cieszył się w starożytnych Indiach i Chinach. To jedna z pierwszych przypraw, które zostały przywiezione nad Morze Śródziemne, prawdopodobnie przez Fenicjan. Właśnie wtedy imbir był niezwykle wartościową i ważną przyprawą, ponieważ traktowany był jako środek płatniczy. Imbir działa rozgrzewająco. Dziś jest powszechnie uprawiany na Karaibach i Hawajach, w Afryce oraz w północnej Australii. Największymi producentami Imbiru są Chiny i Indie, a najlepszy jakościowo imbir pochodzi z Jamajki.
Zastosowanie
Suszone i mielone kłącze jest stosowane jako dodatek do ciast, herbatników, kisielu, budyniu i różnych sosów. Idealnie komponuje się z piernikami, puddingami, piklami i napojami alkoholowymi. W kuchni japońskiej używany jest w wersji marynowanej. Imbir mielony Prymat można dodawać do potraw mięsnych, warzywnych oraz marynat. Jest ważnym składnikiem proszku curry oraz wielu mieszanek przyprawowych.