Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejImbir to przyprawa, po którą w naszych kuchniach sięgamy coraz częściej. Już jego szczypta jest zdolna urozmaicić i całkowicie odmienić smak potrawy. Imbir jest doceniany szczególnie zimą, gdyż znany jest z właściwości rozgrzewających. Świeżo starty ma bardzo charakterystyczny ostry smak – mielony przybiera nieco łagodniejszą postać.
Imbirem zafascynowana jest od dawna kuchnia azjatycka, a przeciętny mieszkaniec Chin czy Indii znajduje ją w swoim standardowym jadłospisie codziennie. Polacy coraz bardziej doceniają tę przyprawę – można rzecz, że zaznajomili się z jej właściwościami i zastosowaniem. Pokochali jej kulinarne możliwości – wiedzą także, jak korzystnie działa na zdrowie i odporność. Odważyliśmy się jednak sięgnąć po imbir w kuchni dość niedawno i wciąż traktujemy go jako urozmaicenie, a wręcz ekstrawagancki dodatek do wybranych potraw.
Intrygująca roślina prosto z azjatyckich tropików
Ta silnie korzenna przyprawa o odświeżającej cytrynowej nucie jest podstawowym dodatkiem wielu azjatyckich potraw – może właśnie dlatego, że stamtąd się oryginalnie wywodzi. Jednak bardzo trudno spotkać ją w naturze. Obecnie używany imbir pochodzi wyłącznie z upraw. Taka forma uprawy zapewnia roślinie pożądane warunki wzrostu: wysokie temperatury, wilgotność powietrza i rodzaj gleby. Imbir uprawia się w Australii, Brazylii, Chinach, Japonii czy Afryce Zachodniej. Bulwiaste kłącze rozrasta się i rozgałęzia jedynie w poziomie. Wyrastają z niego około 1,5-metrowe zielne łodygi z osiągającym do 30 cm kwitnącym pędem. Gdy kwiaty już zwiędną, kłącze ostrożnie wyjmowane jest z ziemi, oczyszczane z korzeni i obmywane wodą. Dalszy proces to suszenie, obranie, ponowne mycie, moczenie w wodzie przez około 10 godzin, a następnie finalne ususzenie.
Pikantny dodatek do obiadu i deseru
Imbir łączy się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi daniami. Jest na przykład elementem popularnych imbirowych kruchych ciasteczek oraz ciast o korzennym aromacie. Można nim doprawiać dania obiadowe, takie jak różnego rodzaju zupy, np. dyniową, pomidorową czy fasolową, sosy pieczeniowe oraz purée ziemniaczane. Wszyscy, którzy spróbują zwykłych ziemniaków lub ugotowanego ryżu w asyście imbiru, będą zaskoczeni, jak wykwintny smak dzięki niemu zyskują. Imbir dodać można także do marynat z dyni i ogórków, pasztetu czy flaków. Pasuje także do pieczonych jabłek.
Pikantny, korzenny imbir jest także świetnym dodatkiem do kompotów, ale także do grzanego piwa lub wina.
Jednak najciekawsze zastosowanie w kuchni polskiej to klasyczny niedzielny rosół. Ulubiona zupa Polaków z dodatkiem imbiru to pomysł na ciekawe urozmaicenie smaku. Zupa staje się bardziej wyrazista, delikatnie pikantna, ale nie ostra.
Czy wiesz, że?
- Imbir fantastycznie poprawia odporność. Jeśli jednak zachorujemy, pomaga skutecznie walczyć z przeziębieniem i chorobą.
- Napar z imbiru pomaga kobietom w pierwszym trymestrze ciąży walczyć z mdłościami. Imbir jest także składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej.
- Imbir wspomaga koncentrację, gdyż poprawia ukrwienie mózgu.
- Szczypta imbiru dodana do kawy niweluje jej szkodliwe właściwości.
- Imbir ma miękką skórkę, którą można obrać zwykłą łyżeczką.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej