Wszystkie odmiany pieprzu w jednej przyprawie
Te niewielkie ziarenka już dawno okrzyknięte zostały „królem przypraw”. W zależności od tego, w jakiej fazie zbierane są owoce – wyróżniamy pieprz zielony, czerwony, biały.
Czytaj więcejPieprz zielony ziarnisty Prymat jest niezwykle aromatyczny i pikantny. Nadaje daniom wyrazistą nutę, która idealnie dopełnia smak potraw duszonych, takich jak gulasze czy sosy. Jest dodawany do sosów mięsnych lub dla dodania ostrzejszej nuty, do sosu beszamelowego. Świetnie komponuje się również z rybami. Pieprz zielony ziarnisty Prymat można dodawać także do niektórych deserów, wzbogacając ich smak i nadając im walor estetyczny.
Gramatura: 12 gPieprz zielony powstaje z niedojrzałych owoców tej samej rośliny, co pieprz czarny, jednak jest od niego nieco delikatniejszy. Zielone ziarna pieprzu poza walorami smakowymi, mogą stanowić także element dekoracyjny dań.
Idealnie dopełnia smak dań duszonych, takich jak gulasze, potrawki czy mięsne sosy. Może być także używany do nadziewania lub doprawiania pieczonych mięs. Pieprz zielony ziarnisty Prymat świetnie pasuje do polędwiczek wieprzowych, schabu, pieczonej wołowiny lub pasztetów. Charakterystyczna nuta pieprzu zielonego, wzbogaci dania rybne lub sałatki.
Te niewielkie ziarenka już dawno okrzyknięte zostały „królem przypraw”. W zależności od tego, w jakiej fazie zbierane są owoce – wyróżniamy pieprz zielony, czerwony, biały.
Czytaj więcejNiekwestionowany król wśród przypraw, który nie tylko ożywia i dodaje pikanterii serwowanym potrawom, ale też podkreśla i wyostrza ich delikatny smak, nadając im wyrazisty charakter. Już od dawna
Czytaj więcejPieprz niegdyś był ceniony równie wysoko jak złoto. Przez wieki wykorzystywany jako „waluta wymienialna” zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie. W średniowieczu pieprz był niekiedy stosowany jako
Czytaj więcej