Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejTe niewielkie ziarenka już dawno okrzyknięte zostały „królem przypraw”. W zależności od tego, w jakiej fazie zbierane są owoce – wyróżniamy pieprz zielony, czerwony, biały - najmocniejszy w smaku i czarny – o intensywnym zapachu. Z ich połączenia powstaje natomiast pieprz kolorowy, który doskonale pasuje do większości dań mięsnych, sałatek oraz sosów. Jednak jego największym atutem jest dekoracyjność.
Chociaż każdy rodzaj pieprzu z osobna stosowany jest do różnych dań i potraw, to połączony w jeden – kolorowy idealnie pasują do większości przygotowywanych dań. Wszystkie odmiany pieprzu pochodzą od tej samej rośliny, ale różni je faza dojrzałości, w której są one zbierane oraz sposób ich obróbki. Stąd też mają inny kolor oraz odmienny stopień intensywności smaku.
Najbardziej aromatyczny jest pieprz czarny, zbierany jeszcze przed uzyskaniem dojrzałości przez owoce. Następnie przez kilka dni jego ziarenka pozostawia się w pełnym słońcu, aż do momentu gdy sfermentuje, a jego zewnętrza powłoka pomarszczy się i mocno ściemnieje. Na tym samym drzewie co pieprz czarny rośnie jego zielona i biała odmiana. Ta pierwsza również jest zbierana przed uzyskaniem pełnej dojrzałości, jednak nie suszy się jej na słońcu, a poddaje zabiegowi suszenia poprzez działanie niskich temperatur. W ten sposób ziarna zachowują swój zielony kolor oraz lekko pikantny smak. Natomiast biała odmiana pieprzu poddawana jest maceracji w wodzie przez dwa, trzy dni, a dopiero następnie suszona na słońcu aż do uzyskania kremowobiałego koloru. Biały pieprz jest szczególnie doceniony w kuchni wykwintnej, w której nie tylko podnosi smak potraw, ale też przyczynia się do apetycznego wyglądu.
Ostatnim rodzajem składającym się na pieprz kolorowy jest czerwona jego odmiana, przez niektórych określana jako różowa. Ma zdecydowanie łagodniejszy smak o charakterystycznym słodko-gorzkim charakterze.
Te cztery, z pozoru różne rodzaju pieprzu, połączone ze sobą są i dodane do przyrządzanych potraw są gwarancją doskonałego i oryginalnego smaku. Zaraz obok rewelacyjnego aromatu – kolorowe ziarenka pieprzu – dekorują przygotowane sałatki, marynaty, a nawet sosy, nadając im wyrazisty i korzenny charakter.
Pieprz kolorowy idealnie pasuje do kanapek, podnosząc smak wędlin oraz warzyw. Wprost trudno wyobrazić sobie bez niego niedzielny rosół, w którym te niewielka ziarenka nie tylko pięknie się prezentują, ale też nadają mu nieco pikantny charakter. Bez obaw można go również dodać do większości przygotowywanych zup z kuchni polskiej – grochówki, pomidorowej, a nawet czerwonego barszczu. Nie powinno się go oszczędzać przyrządzając potrawy z kuchni indyjskiej oraz orientalnej. Już jego niewielka ilość nada tamtejszym potrawom oczekiwany smak.
Pamiętaj!
Pieprz kolorowy z powodzeniem można wykorzystywać do tych wszystkich dań, do których nie zawahalibyśmy się użyć pieprzu czarnego. Podniesie ich walory smakowe, a przy okazji nada apetyczny wygląd.
Czy wiesz, że…?
- Pieprz kolorowy ziarnisty należy dodawać zawsze na początku gotowania potrawy?
- Ziarenka pieprzu idealnie harmonizują się z innymi przyprawami, w tym korzennymi?
- O popularności pieprzu świadczy jego roczne zużycie na świecie. Szacuje się, że zużywany jest na poziomie 120 mln kg.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej