Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejNiekwestionowany król wśród przypraw, który nie tylko ożywia i dodaje pikanterii serwowanym potrawom, ale też podkreśla i wyostrza ich delikatny smak, nadając im wyrazisty charakter. Już od dawna pieprz czarny ziarnisty zajmuje czołowe miejsce w kuchniach wielu Polaków, a my sami nie wyobrażamy sobie dań bez jego dodatku.
W dalekiej przeszłości pieprz był przyprawą zamożnych magnatów, a płacono za niego taką ilością złota, jaka była jego waga. Chociaż jego historia związana jest przede wszystkim z kuchnią azjatycką, gdzie został odkryty, to jednak obecnie w kuchni polskiej nie wyobrażamy sobie bez niego niemalże większości potraw. Właśnie dlatego na kuchennych półkach od lat zajmuje czołowe miejsce, zaraz obok soli. Czarna odmiana pieprzu jest najbardziej aromatyczna i intensywna. Jego ziarna zbierane są tuż przed momentem osiągnięcia pełnej dojrzałości, a następnie suszone są na słońcu.
Ożywia potrawy, nadając intensywny smak
Uniwersalny charakter pieprzu to jego zdecydowanie największa zaleta. Dzięki temu doskonale pasuje do wielu potraw, zarówno tych popularnych w kuchni polskiej, jak również w kuchniach całego świata. Już jego szczypta wystarczy, aby ulubiony przez większość Polaków rosół nabrał esencjonalnego i wybornego smaku. Idealnie sprawdza się też do podkreślenia smaku popularnego włoskiego dania – risotto, które doprawione pieprzem nabiera intensywniejszego charakteru. Ale nie wyobrażamy sobie bez niego również sosów, marynat czy chętnie serwowanych mięsnych potraw. Już nawet kilka ziaren czarnego pieprzu sprawia, że codziennie sporządzane posiłki, nabierają pożądanego, lekkiego ostrego posmaku i aromatu. Stosując go w kuchni, należy pamiętać o tym, że dodajemy go na początku gotowania potrawy. W ten sposób jej finalny smak będzie wyrazisty, a nasze dania zachwycą najbardziej wyrafinowanych smakoszy.
Warto wiedzieć…
a. Młynek do pieprzu został wynaleziony przez Jeana-Frederica i Jeana-Pierre’a Peugeot. Słynne rodzeństwo, które dzisiaj kojarzymy z produkcją samochodów, zaczęło od wytwarzania prostych i przydatnych domowych urządzeń.
b. Pieprz czarny należy do krzewów pnących, a jego owoce zbierane są z roślin, liczących co najmniej trzy lata.
c. Pozytywnie wpływa na metabolizm i przyśpiesza trawienie. Dawniej pieprz wykorzystywano też do zbijana gorączki.
d. Szacuje się, że każdego roku na świecie zjada się 120 milionów kilogramów pieprzu.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej