Dlaczego warto mieć w kuchni pieprz grubo mielony?
Aby nadać potrawom wyrazisty smak, niepowtarzalny aromat i piękny wygląd, warto sięgnąć po pieprz czarny grubo mielony.
Czytaj więcejPieprz ognisty mielony Prymat to wyjątkowa mieszanka wzbogacona o pikantne chili, które sprawia, że przyprawa jest bardziej ostra. Aromatyczny zapach pieprzu ognistego dobrze komponuje się z mięsami, serami i daniami warzywnymi.
Gramatura: 20 gPieprz niegdyś był ceniony równie wysoko jak złoto. Przez wieki wykorzystywany jako „waluta wymienialna” zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie. W średniowieczu pieprz był niekiedy stosowany jako forma zapłaty podatków, dzierżawy lub czynszu, a niekiedy nawet i posagu. Był tak cenną przyprawą, że Anglicy do aromatyzowania potraw ziołowych zaczęli wykorzystywać substytuty tej przyprawy. Zapotrzebowanie na niego stało się impulsem do odkrycia morskiej drogi na Wschód przez Vasco da Gamę. Pieprz jest pnączem rosnącym głównie w południowej i południowo-wschodniej Azji. Osiąga 15 metrów długości, jest mocno rozgałęziony, bardzo elastyczny i ma jajowate lub sercowate liście oraz zwisające kłosowate kwiatostany długości 8-10 centymetrów. Owoce są wielkości grochu, początkowo zielone, gdy dojrzeją – czerwonawe. Pieprz można rozmnażać tylko wegetatywnie. Kwitnie cały rok i stale ma dojrzewające owoce. Zbierany jest z niedojrzałych zielonych owoców, które poddawane są procesowi fermentacji, a następnie suszeniu w słońcu, gdzie stają się czarne, twarde i bardziej pomarszczone niż inne postaci pieprzu. Źródłem ostrego smaku jest wierzchnia warstwa owocu, w której zawarta jest piperyna.
Pieprz czarny jest przyprawą uniwersalną, dodawaną do wszystkich pieczeni, marynat i sosów. Stosowany jest do mięs, takich jak wieprzowina, wołowina, baranina czy jagnięcina. Ożywia smak tłustych potraw. Jest niezbędnym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych, do potraw z białego i żółtego sera; podnosi smak jaj, szczególnie faszerowanych. Pasuje doskonale do zup i galaretek rybnych oraz wszystkich potraw, które przyprawia się imbirem. Idealnie współgra także ze smakiem ryb.
Aby nadać potrawom wyrazisty smak, niepowtarzalny aromat i piękny wygląd, warto sięgnąć po pieprz czarny grubo mielony.
Czytaj więcejTe niewielkie ziarenka już dawno okrzyknięte zostały „królem przypraw”. W zależności od tego, w jakiej fazie zbierane są owoce – wyróżniamy pieprz zielony, czerwony, biały.
Czytaj więcejNa sklepowych półkach można znaleźć wiele odmian pieprzu: biały, czarny, kolorowy i ziołowy. Każdy z nich pasuje do innego rodzaju potraw i nadaje nieco inny charakter.
Czytaj więcej