Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejNa sklepowych półkach można znaleźć wiele odmian pieprzu: biały, czarny, kolorowy i ziołowy. Każdy z nich pasuje do innego rodzaju potraw i nadaje nieco inny charakter. Szczególnie ten ostatni, który pieprzem jest jedynie z nazwy. Tak naprawdę jest to mieszanka różnych ziół i przypraw, która zaraz obok pieprzu czarnego jest obowiązkowo dosypywana do wielu potraw i dań kuchni polskiej. Do czego go dodawać i w jakiej ilości, aby przyrządzane pyszności miały niepowtarzalny aromat i doskonały smak?
Adepci gotowania wprost nie wyobrażają sobie, aby na ich kuchennych półkach nie było pieprzu ziołowego. Już od lat jest on jedną z bardziej popularnych przypraw, która pozwala wydobyć smak niejednej ulubionej przez Polaków zupy, wyostrzyć naturalne walory bitek wołowych czy kotletów mielonych, a dodany do sałatek nada im wyjątkowy aromat. Nie bez powodu mówi się, iż jest to uniwersalna mieszanka, pasująca do większości polskich dań i potraw. Grzechem byłoby nie mieć jej na swoim kuchennym regale i nie doprawiać nią domowych gołąbków czy gulaszu.
Czy wiesz, że…
Pieprz ziołowy wspomaga działanie układu trawiennego, dlatego zaleca się jego dodawanie do potraw ciężkostrawnych.
Chociaż pierwszy człon nazwy tej przyprawy sugeruje na specjalną odmianę pieprz, to warto wiedzieć, że to tylko nazwa zwyczajowa, a cos takiego jak botaniczny pieprz ziołowy w ogóle nie istniej. Swój ostry zapach zawdzięcza specjalnej kompozycji ziół – gorczycy białej, kolendrze, papryce ostrej, majerankowi oraz korzeniowi chrzanu. Pomimo tego, że jest intensywny w smaku, wciąż daleko mu do ostrości pieprzu czarnego, którego owoce specjalnie zbierane są jeszcze przed uzyskaniem dojrzałości, aby później poddać je procesowi suszenia, w czasie którego nabierają ostrości.
Pieprzu ziołowego koniecznie użyj do:
- kotletów mielonych,
- potraw z grzybami,
- gotowanych jajek,
- grochówki,
- kapuśniaku.
Kulinarna porada!
- Początkowo delikatny aromat pieprzu ziołowego stopniowo zostaje uwolniony podczas gotowania, nadając niesamowity zapach i smak przyrządzanym daniom. Dlatego zawsze dodawaj go do mięs na początku, a do pozostałych potraw – w trakcie lub pod koniec gotowania.
- Intensywny pieprz ziołowy należy stosować z umiarem i ostrożnie dobierać do niego inne zioła i przyprawy.
Przygotowując kawałek pieczeni lub gulasz z aksamitnym sosem własnym na niedzielny obiad również pamiętajmy o tym, aby doprawić go ziołowym pieprzem. Już kilka jego szczypt nada potrawie przysłowiową „kropkę nad i” i bardzo przyjemny aromat. Nie zapomnijmy o nim również do warzywnych sałatek i dań z kapusty – szczególnie kapuśniaku i bigosu.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej