Moc lubczyku uwolniona w gotowaniu
Zioło to dzisiaj obecne jest w niemalże każdym polskim ogrodzie ziołowym. Skorzysta na jego obecności wiele aromatycznych bulionów, rosołów oraz zup warzywnych.
Czytaj więcejPrzyprawa do rosołu, zup i bulionów Prymat to idealnie dobrana mieszanka suszonych warzyw, przypraw i ziół, która wzbogaci smak domowego rosołu i różnorodnych zup.
Od odpowiedniego doboru przypraw zależy finalny smak rosołu, dlatego warto postawić na sprawdzone i dobrze skomponowane połączenia. W skład przyprawy do rosołu, zup i bulionów wchodzą marchew, cebula, pasternak i por, a także natka pietruszki, lubczyk, czarny pieprz, ziele angielskie oraz tymianek.
Taki zestaw składników jest odpowiedzią na pytanie: "jakie przyprawy do rosołu podkreślą jego smak?". Zielona pietruszka ma charakterystyczny, orzeźwiający aromat. Trudno wyobrazić sobie bez niej domowy rosół. Liść lubczyku to nieco mniej popularny składnik zup, ale warto o nim pamiętać. Ma intensywny, korzenny zapach i ciekawy smak. Jest nieco słodki na początku, następnie lekko ostry i gorzkawy. Pieprz czarny dodaje zupom pikantność, a mielone ziele angielskie wyrazistości i korzenny akcent smakowy. Tymianek z kolei to zioło lekko ostre z orzeźwiającą nutą. Króluje w daniach kuchni śródziemnomorskiej oraz w przeróżnych zupach.
W przyprawie do rosołu, zup i bulionów Prymat znajdziemy również warzywa, na których tradycyjnie przygotowujemy wywary, czyli marchew, pasternak, por i cebulę. Dodatek suszonych warzyw sprawia, że zupy zyskują intensywniejszy kolor i smak.
Mieszankę można dodawać do zup warzywnych oraz przygotowywanych na bazie mięsa – drobiu, wołowiny czy kaczki. Dobrze sprawdza się również w zupach grzybowych.
Gramatura: 12 gPolska kuchnia zupami stoi. Wiele z nich, jak pomidorówkę, zupę ogórkową czy krupnik, przygotowujemy na wywarze warzywnym bądź bulionie warzywno-mięsnym. Ulubiony bulion to częsty składnik przepisów kulinarnych na inne dania i dodatek do sosów. Aby przygotować pyszny i aromatyczny rosół potrzeba jednak sporo czasu – zwykle od 3 do nawet 8 godzin. Dlatego tę zupę w Polsce zwykle podajemy w niedzielę, kiedy dysponujemy dłuższym czasem na przygotowanie obiadu. Rosół, jako bazę dla innych zup, możemy także zamrozić i wykorzystać w późniejszym terminie. Wystarczy ugotować esencjonalny, pełny smaku i przede wszystkim odpowiednio przyprawiony wywar, wystudzić go i przelać do niedużych pojemników. Tak przygotowane porcje rosołu wstawiamy do zamrażalnika. Po rozmrożeniu wywar zachowuje swój smak i jest równie esencjonalny, co tuż po ugotowaniu.
Przyprawa do rosołu, zup i bulionów Prymat ma bardzo szerokie zastosowanie. Można używać jej także do przygotowania sosów. Mieszanki przypraw to pomoc w kuchni i sposób na szybkie wzbogacenie dań ulubionymi smakami. Klasyczny skład przyprawy do rosołu sprawia, że jest ona bardzo uniwersalna. Co ważne, ta mieszanka warzyw, ziół i przypraw ma w składzie jedynie naturalne składniki. Z powodzeniem zastępuje kostki rosołowe i inne dodatki smakowe.
Zioło to dzisiaj obecne jest w niemalże każdym polskim ogrodzie ziołowym. Skorzysta na jego obecności wiele aromatycznych bulionów, rosołów oraz zup warzywnych.
Czytaj więcej
Przyprawa do kurczaka, ryb, bigosu czy grilla marki Prymat znajduje się niemal w każdej polskiej kuchni.
Gotowe mieszanki przypraw przeznaczone do konkretnych dań cieszą się niezmiennym zainteresowa