Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejZioło to dzisiaj obecne jest w niemalże każdym polskim ogrodzie ziołowym. Skorzysta na jego obecności wiele aromatycznych bulionów, rosołów oraz zup warzywnych. Lubczyk obrósł już niemal mityczną sławą jako zioło kochanków – ponoć listek dodany do potrawy potrafi sprawić, że degustujący zapałają do siebie płomiennym uczuciem.
Partner warzyw korzeniowych
Aby lubczyk był najlepiej wyczuwalny i „obdarzył” potrawę swoimi właściwościami, musi być ugotowany. Dodatek natki lubczyku doda smaku wszelkim zupom – warzywnym i mięsnym, sosom oraz mięsnym gulaszom. To idealny dodatek do domowego rosołu. Można też nim przyprawić ryby. Z lubczykiem doskonale komponują się ugotowane warzywa korzeniowe, takie jak pietruszka, marchew czy seler. Można dodać go także do jajecznicy lub sałatki ziemniaczanej. Zyska nam nim gotowana fasola oraz inne rośliny strączkowe. Jest jednym z podstawowych elementów przyprawy uniwersalnej oraz kostek bulionowych. We Włoszech wraz z oregano i czosnkiem tworzy popularną kompozycję używaną do przyprawiania sosów oraz dań z pomidorów. Poza walorami smakowymi to zioło sprawi, że potrawa stanie się lepiej przyswajalna dla organizmu. Jest także korzystna dla prawidłowej pracy nerek oraz serca. Lubczyk to przyprawa bardzo pożyteczna, o unikatowym smaku, lecz nieco zapomniana. Zatem dbajmy o to, by był obecny w naszej kuchni.
Bardziej aromatyczna po wysuszeniu
Lubczyk należy do rodziny pietruszki, nawet z wyglądu ją przypomną, a jego ojczyzna znajduje się w zachodniej Azji, Dalekim Wschodzie i w południowej Europie. Ze względu na swój ziołowy zapach oraz uniwersalny charakter znalazł zwolenników wśród mieszkańców niemalże każdego zakątka świata – tak szeroko również zaczęto go uprawiać. Roślina dorasta do 2 metrów wysokości. Z grubego korzenia wyrasta rurokształtna, pusta w środku, rozgałęziona łodyga, którą stopniowo porastają liście zielone, ząbkowane liście. Pojedyncze kwiatki o bladożółtej barwie tworzą okazałe podwójne baldachy. Świeże liście mają ostry, drożdżowo-piżmowy smak z akcentem cytryny i selera, za który odpowiada w dużej mierze zawarty w ich wnętrzu olejek eteryczny. Znacznie silniejszy smak i aromat liście uzyskują po wysuszeniu.
Zioło miłości i zgody
Poza tym że lubczyk jest dodatkiem ziołowym znacznie poprawiającym smak potrawy, niemalże legendarnej sławy nabrała jego moc, dzięki której rzekomo możemy rozkochać wymarzoną osobę. Ponadto lubczykowi przypisywano magiczne zdolności rozwiązywania sporów i umacniania miłości w małżeństwie. Według dawnych wierzeń wykopany wraz z nacią 1 października o szóstej rano wielkie i znamienite skutki czyni w małżeństwie, roztyrki i niezgody w nim równa. W dniu ślubu wpięty we włosy panny młodej miał zwiastować szczęśliwe życie małżeńskie.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej