Mieszanki

Przyprawa do grzanego wina i piwa

z nutą korzenną

Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat jest znakomitą kompozycją odpowiednio wyselekcjonowanych przypraw korzennych podnoszących walory smakowe a także zapachowe rozgrzewających napojów. Goździki i ziele angielskie nadają grzańcowi przyjemny, korzenny zapach. Z kolei cynamon nadaje słodki posmak. Imbir i gałka muszkatołowa uwalniają swoje rozgrzewające właściwości. Grzane wino i piwo przyrządzone na bazie przyprawy Prymat jest miłym akcentem w ponure, mroźne dni, ponieważ doskonale rozgrzewa.

Gramatura: 40 g

Czy wiesz, że...

Tradycja picia grzanego piwa, wina sięga średniowiecza, ale do końca nie wiadomo kto pierwszy wpadł na pomysł jego przygotowania. Jedna z historii głosi, że w celach leczniczych stosował je lekarz i zielarz Marcin z Urzędowa - zalecał on swoim pacjentom picie grzańca w celu wzmocnienia odporności organizmu. Oczywiście napój ten już wtedy gościł na stołach biesiadnych i był nieodłącznym elementem kuligów i polowań. Grzany alkohol rozgrzewa nie tylko ciało, ale też atmosferę towarzyskich spotkań. Sekret sukcesu podgrzewanych trunków stanowią aromatyczne, starannie dobrane przyprawy. W dobrze przyrządzonym grzańcu nie może zabraknąć goździków, imbiru, ziela angielskiego, cynamonu i gałki muszkatołowej.

Zastosowanie

Do grzanego wina najlepiej wykorzystać czerwone wino półsłodkie lub półwytrawne. Można także przygotować mieszankę czerwonego z białym. Najbardziej aromatyczne są wina portugalskie, hiszpańskie, węgierskie, włoski i chilijskie. W celu przygotowania grzanego piwa najlepiej wybrać jego jasną odmianę. Po dodaniu przyprawy do grzańca podgrzewamy trunek, nie dopuszczając do jego zagotowania, gdyż wówczas mógłby stracić swoje walory smakowe.

Warto wiedzieć

Zarządzaj plikami cookies