Na chłodne wieczory najlepszy dobrze doprawiony grzaniec

W sam raz na jesienną słotę i chłodne, zimowe wieczory! Grzaniec na bazie wina lub piwa, nie tylko doskonale smakuje, ale przede wszystkim niesamowicie rozgrzewa. Jego moc doceniono już w przeszłości, a od tamtej pory grzaniec nieprzerwanie pojawia się w naszych domach w czasie jesienno-zimowych miesięcy. Tajemnica jego smaku i aromatu skryta jest w idealnie skomponowanych przyprawach.

Już w średniowieczu grzaniec został doceniony przez naszych przodków. Wówczas przede wszystkim wykorzystywany był w celach leczniczych, ale nie mogło go również zabraknąć podczas popularnych polowań, kuligów czy też zabaw karnawałowych. Na ziemiach polskich historia tego trunku sięga średniowiecza i najprawdopodobniej związana jest z osobą Marcina z Urzędowa, lekarza i zielnika, który zalecał picie grzańca dla wzmocnienia organizmu. Produkowane w domu piwo przyprawiano suszonymi owocami, przyprawami korzennymi i miodem. Aby napój nie tracił swoich właściwości, przechowywany był w glinianych naczyniach.

Czy wiesz, że…?

Sekretne receptury na aromatyczne i rozgrzewające grzańca były tak cenne, że przekazywano je z pokolenia na pokolenia, a panna młoda otrzymywała je w posagu?

Chociaż podstawowym składnikiem grzańca jest oczywiście czerwone wino, coraz częściej powstają również receptury na bazie połączenia czerwonego i białego wina. To, który składnik uczynimy głównym, zależy tylko i wyłącznie od naszych fantazji kulinarnych i chęci eksperymentowania z egzotycznymi smakami.

Warto dodać!

Z grzańcem idealnie współgrają owoce, takie jak pomarańcza czy cytryny. Można również pokusić się o to, aby dodać miód.

Tajemnica niepowtarzalnego aromatu i smaku grzańca skryta jest w odpowiednio dobranych i skomponowanych przyprawach. Grzane wino i piwo przyrządzone z dodatkiem przyprawy Prymat jest miłym akcentem w ponure i mroźne dni. Doskonale dobrana mieszanka egzotycznych przypraw pozwala uzyskać wyśmienity trunek. Goździki i ziele angielskie nadają grzańcowi charakterystyczny, korzenny zapach i lekko pobudzający smak. Cynamon idealnie współgra z goździkami i sprawia, że napój nabiera intensywnego i słodkawego aromatu. Natomiast imbir i gałka muszkatołowa uwalniają swoją rozgrzewającą moc, przez co napój często wykorzystywany jest do ogrzania organizmu, w czasie zimowych wypadów, np. na narty.

Zapamiętaj!

- Grzańca nie powinno się zagotować! Zbyt wysoka temperatura powoduje utratę cennych właściwości napoju, zarówno tych smakowych jak i leczniczych.

- Największą moc rozgrzewania posiada imbir.

- Aby zaoszczędzić czas, można podgrzać grzaniec w mikrofalówce.

Ciekawostka!

60 funtów - tyle właśnie trzeba zapłacić na najdroższy grzaniec na świecie, który serwowany jest w Londynie. Swój niezwykły aromat i smak trunek zawdzięcza połączeniu wyśmienitych gatunków win i szampanów.

Więcej artykułów

Zarządzaj plikami cookies